Удължават извънредната епидемична обстановка до края на май

Удължават извънредната епидемична обстановка до края на май
С един месец ще се удължи действието на извънредната епидемична обстановка и тя ще остане в сила до края на май, обяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов, като допълни, че ако има следващо правителство, то ще може да ревизира това решение

На брифинг Ангелов заяви, че България излиза от третата вълна на Covid-19. За да се задържи добрата тенденция обаче трябва да продължи темпът на ваксинирането и спазването на противоепидемичните мерки, включително носенето на маски:


„Да продължим  и да запазим темпа на ваксинация, който през месец май може да достигне до 50 хиляди ваксинирани  на ден. Второто задължително условие - носенето на маски, избягването на масови събития, всичко онова, което трябва да бъде запазено и съхранено, а не да се водим от емоцията и радостта от постигнатите резултати, защото тази победа е крехка“.


Ангелов съобщи, че в 12 часа днес ваксинационният щаб ще заседава, за да реши за ваксината на „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“) и дали могат да се отворят зелени коридори. От 13 часа пред сградата на Министерството на здравеопазването ще има брифинг, на който ще се обявят решенията на Националния ваксинационен щаб във връзка с използването на ваксината срещу Covid-19 на производителя "Джонсън и Джонсън", съобщиха от ведомството. 


Проф. Ангелов призова политическите партии да излъчат нови представители за Националния оперативен щаб, за да се вземат бързи решения, ако това се налага. Никой от сегашните членове на щаба не е получил покана да продължи да работи в него, стана ясно още на традиционния седмичен брифинг на здравните власти. 


На свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че България е на 14-о място в Европейския съюз и на 5-о място на Балканите по заболеваемост от Covid-19. Страната е на 2-ро място в ЕС по смъртност и на 3-то на Балканите.


Кунчев призова при предстоящите празници да продължи спазването на противоепидемичните мерки.


От началото на пандемията у нас са починали 15 618 души, съобщи още  доц. Ангел Кунчев. По последни данни смъртността за две седмица е намаляла с 5 на сто. 


Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски прогнозира, че спадът на заболеваемостта ще продължи още седмица, след което може да се очаква и ново покачване.


„Нищо не е свършило. Не би трябвало да се успокояваме с това, че идва лято. Миналото лято, знаете, че ние бележехме едни доста сериозни скокове в заболеваемостта и въпреки повечето контакти на открито“.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+