Областният управител предлага да се осигури водно-спасителна дейност на 7 от неохраняемите плажове

Областният управител Красимир Кирилов изпрати актуализирани схеми за разполагане на водно-спасителни постове на седем от неохраняемите плажове на територията на област Добрич за одобрение в Министерството на туризма.

Областният управител предлага да се осигури водно-спасителна дейност на 7 от неохраняемите плажове

Преди дни в рамките на работно посещение във Варна вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова обяви, че на територията на област Добрич има 19 неохраняеми плажа. За поредна година от държавния бюджет се осигуряват средства за разполагане на водно-спасителни постове на посещавани плажни ивици, които не се стопанисват с договор за наем или концесия. Съгласно изискванията и в изпълнение на ангажиментите по ЗУЧК, през изминалата седмица бе извършен оглед на неохраяемите плажове на територията на трите морски общини. В резултат на анализите и извършения на място преглед, бе изготвено предложение за седем от безстопанствените плажове, като в разработените и изпратени в Министерство на туризма схеми е планирано водно-спасителните постове да бъдат общо девет на брой. За лято’2021 областният управител предлага да бъде осигурена охрана на следните плажни ивици:


– на територията на община Шабла – „Добруджа север“ -1, „Добруджа – север“ -2, Крапец - северна част 2, Шабла, „Космос“;

- на територията на община Каварна – Болата;

- на територията на община Балчик – „Моби Дик“.

С предложението се цели да има готовност за летните месеци за плажни ивици с висока посещаемост и максимално гарантиране безопасността на туристите.

Очаква се одобрение на изпратените схеми, след което ще бъде стартирана процедура по избор на изпълнител за осигуряване на водно-спасителна дейност на посочените плажове.