Ученици от село Победа почетоха паметта на убитите преди 10 години в Симеоновград шестима тийнейджъри

Ученици от село Победа почетоха паметта на убитите преди 10 години в Симеоновград шестима тийнейджъри
Ученици от Обединеното училище „Добри Войников” в с. Победа изпратиха рисунки и писмо в Симеоновград, с които изразяват своята съпричастност към трагедията, сполетяла преди 10 години шест български семейства на Великден.

10 години, след като пиян шофьор изгуби контрол над автомобила си и уби на тротоара шест деца, тръгнали на църква на този светъл празник, учениците от добричкото село решиха да покажат, че шестте ангела на Симеоновград не са забравени.  


Инициативата за отбелязването на тази черна дата е на преподавателя в обединеното училище Донка Вълчева. 


„Преди 10 години, когато разбрах за трагедията, я почувствах много лична, защото синът ми се казва Евгени, а сред тези деца има жертва с това име. Никой не е застрахован от това и като майка разбрах какво изживява тази жена и всички други 6 почернени семейства. Винаги, когато наближи Великден, не знам как изглежда църквата в Симеоновград и не съм ходила там, но си представям бяла църква, тротоар, усмихнати деца. Усмивката угасва за секунда” – сподели тя. 


Учителката споделила със своята колежка Райна Михова, която води група по рисуване и театър. Тя прегърнала идеята и веднага откликнала. 


Когато Донка Вълчева разказала трагичната история на децата, във фоайето на училището възцарила гробна тишина.  „Аз бях удивена от тишината, когато разказах на децата тази история. Всички класни ръководители бяха ги запознали със събитието. Нямаше шум във фоайето на училището” – каза още тя. 


На метри от инцидента в Симеоновград е изграден мемориал в памет на децата, където са поставени рисунките на учениците от с. Победа. Те са изобразили загиналите като ангели, като бели гълъбчета, като звездички на небето. Една от рисунките е на малката Кристияна Николова, която е нарисувала шест красиви ангела и изписала имената на децата – Яница, Трифон, Мелин, Гошо, Красимир, Евгени. 


Донка Вълчева призовава да пазим децата, защото колкото и голям мемориал да се издигне, тези малки ангели няма да се върнат. „Нека бъдем внимателни, да се пазим, да бъдем по-добри. Ние не сме забравили тези шест прекрасни ангела” – каза в заключение тя. 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+