Броим врабчетата в България за пети път

За пета поредна година Българското дружество за защита на птиците организира инициативата „Ние броим врабчетата”. Кампанията ще се проведе утре, 24 април в цялата страна.

Броим врабчетата в България за пети път

Всеки, който желае и може да отдели 10 минути в съботния ден, може да се включи в кампанията. За да станете врабчебройци не се изискват познания за птиците, а просто желание и свободно време. 



„Броенето ни помага да установим численостите на три основни вида врабчета, които се срещат в нашата страна – това са домашното, полското и испанското врабче, местата, на които предпочитат да живеят и кой вид е най-често срещан” – заяви Михаил Илиев от Дружеството за защита на птиците. 

През последните няколко години популацията на домашното врабче се стабилизира, но дългосрочната тенденция все е намаляваща за този вид. 

„През последните години резултатите от една по-дългосрочна и по-целенасочена инициатива – мониторинга на широко разпространените видове птици в България, който се провежда вече от близо 20 години в нашата страна, показва, че популацията на домашното врабче у нас се стабилизира постепенно, но като цяло дългосрочната тенденция е все още намаляваща за този вид. Докато при полското врабче има тенденция на увеличаване, което е позитивно поне в краткосрочен план. За да разберем трайната тенденция в дългосрочен план и причините за тези тенденции са необходими още много данни и изселвания”- посочи природозащитникът. 

Миналата година стотици доброволци от цялата страна, включително и от нашата област, са се включили в преброяването на врабчетата. 

„Надяваме се тази година да се включат още повече хора, особено семейства със деца, като по този начин да отправят поглед към птиците, към дивия свят като цяло, който ни заобикаля” – каза Михаил Илиев. 

Той допълни, че доброволците е нужно да се регистрират на сайта на кампанията „Ние броим врабчетата” и да имат желание и възможност да отделят 10 минути в интервала 9-12 часа на 24 април. 

„Като преброите врабчетата на избрано от вас място, трябва да въведете данните в сайта https://www.vrabcheta.bg/. Много е важно при преброяването да се въведат и нулевите резултати. Ако на избраната локация за периода от 10 минути не бъдат наблюдавани врабчета, се въвежда съответно цифрата нула” – сподели Илиев. 

Не е нужно да се отправяте в дестинация с много врабчета, а да застанете на най-близкото до дома ви място.