Парадът на лалетата в Балчик привлича с изобилие от познати и нови сортове цветя

В тазгодишното издание на Парада на лалетата в Ботаническата градина в Балчик са включени 25 сорта лалета от всички класове и трите групи – ранно, средно и късно цъфтящи. Към този момент дори късно цъфтящите вече са се отворили. Повече за невероятната цветна феерия ни разказва ландшафтният архитект Марияна Димитрова.

Парадът на лалетата в Балчик привлича с изобилие от познати и нови сортове цветя

„Нови лалета имаме божуровидни и едновременно с това ресничести. Един от сортовете се казва Sun Lover,  който е кичесто лале в гамата между жълто, оранжево и червено. Страхотно лале с много широка чашка, гъста като на божур. Другото - Yellow Revival, е ранно жълто лале, с много хубава кичеста чашка” – сподели тя. 


Новите сортове лалета са 20, като 5 са от предходната година. 

„Предвид изминалата трудна за всички година, имаме само 25 сорта лалета. За съжаление количеството луковици е много по-малко предвид ситуацията, посещаемостта и това, че градините са на 100% самоиздръжка и съответно липсата на посетители при нас е в минус” – каза още Марияна Димитрова. 

Както всяка година Парадът на лалетата е съчетан с още около 107 000 пролетни растения. 

„Парадът на лалетата винаги е бил съчетан с прекрасната теменужка, която е представена от над 60 сорта. Общо около 107 000 пролетно цъфтящи растения сме използвали в градините. Имаме също карамфил, незабравка, паричка и шибой” – посочи още ландшафтният архитект. 

Към средата на месец май в Ботаническата градина ще започне зацветяването на алеите с летни растения. 

„Към средата на май месец ще започнем да подменяме зацветяването и да залагаме на вече отгледаните летни растения. Надяваме се в средата на юни вече да успеем да зацветим цялата градина с летните видове. Отново около 25 сорта бегония в различна цветова гама, много тагетиси, ще има много салвия. Изобщо всички добре познати лятно цъфтящи растения ще бъдат експонирани” – заяви Димитрова. 

Предстои огромната колекция от едро размерни кактуси да бъде изнесена в Божествената градина, където да радват посетителите до месец октомври.