Навършват се 35 години от аварията в Чернобилската АЕЦ

Днес се навършват 35 години от аварията в атомната електроцентрала в Чернобил. Украинските власти кандидатстват за статут на защитено място от световното наследство на ЮНЕСКО за района около централата с цел да привличат финансиране и туристи

Навършват се 35 години от аварията в Чернобилската АЕЦ

Районът около изоставената атомна централа е пустош, празни сгради и разруха. Всички сгради в най-близкия град Припят, някога с население от 50 000 души, се нуждаят от ремонт. Преди да кандидатстват в ЮНЕСКО обаче, самата Украйна трябва да включи района в списъка си с историческо и културно наследство, смята украинският министър на културата Олександър Ткаченко. Според него, ако Чернобил получи статут от ЮНЕСКО, ще стане популярна туристическа дестинация и ще носи приходи.



„Важността на Чернобил се простира далеч отвъд границите на Украйна. Защото е важно не само да почетем паметта на загинали, но историята да помни, учените да провеждат изследвания и да туристи да идват на посещение“, коментира той.

Засилен интерес към Припят и околността украинските власти отбелязаха през 2019, когато 120 000 души посетиха района след излъчването на сериала на НВО „Чернобил“.

При експлозията в атомния реактор на 26 април 1986 г. се отделя огромен радиоактивен облак, който достига до почти всички части на Европа. На мястото на инцидента загиват 31 работници, а косвените жертви на радиацията са хиляди.

Би Би Си обаче оповести резултатите от ново изследване, които показват, че децата на родители, изложени на сериозни нива радиация от Чернобил, не наследяват никакви увреждания и нямат генетични изменения.

Източник: Нова