Гани Колев: В момента на пазара се предлагат само български яйца

Дни преди един от най-светлите празници – Великден, всеки търси яйца с най-добро качество и на изгодна цена за своята трапеза.

Гани Колев: В момента на пазара се предлагат само български яйца

Как се отрази на пазара на яйца изминалата година, какви са тенденциите, каква е себестойността на едно яйце и какви продукти се предлагат в момента на българския пазар – отговорите на тези и още въпроси потърсихме с производителя на кокоши яйца от Добрич Гани Колев. 




Фермата на семейство Колеви е на пазара от повече от 30 години. Тя се намира в с. Дончево и в нея се отглеждат 12 000 кокошки, които се хранят с качествени фуражи. От това зависи вкуса на яйцето и цвета на жълтъка. Яйцата, които се предлагат за предстоящите великденски празници, са от размерите М и L. Те са с много добро качество, твърда черупка и на достъпни за гражданите цени.

„Този Великден е малко по-различен от предишните, защото полските яйца не успяха да навлязат на българския пазар. По последни сведения са открити яйца със салмонелоза и са издърпани от веригите магазини у нас. В момента на пазара се предлагат само български яйца” – сподели Колев. 

По думите му това не е повлияло дотолкова на цените, а по-скоро се е отразило благоприятно на малките български производители.  

„Минали години тези яйца завземаха минимум 60% от пазара, но така или иначе тази година нещата се развиха различно. Но цената не беше променена, поне тук при нас” – посочи Гани Колев. 


Към момента средната цена за едно яйце е 17 стотинки без значение от неговия размер. 

„Себестойността на едно яйце варира от 14 до 18 стотинки, тъй като има производители със собствени фуражи, някои имат земеделска земя, която обработват. Тя допринася за по-ниската ставка, но така или иначе цената е средно 17 стотинки на яйце, без значение от размера. После трябва да ги продадеш на такава цена, че понякога се молим да сме на загуба само с 2-3 стотинки” – каза още производителят. 

По Великденските празници търсенето на яйца се засилва, но следва един период на затишие докато започне летния сезон. 

„Миналата година нямаше никакъв пазар, а кокошките снасят яйца всеки ден, яйцата се натрупват. По-големите производители, които успяха да си направят канали, започнаха да изнасят за чужбина дори и на загуба, за да освободят място на българския пазар. За тях той е много по-важен. Цените долу горе се уравновесяват, но това се случва през септември и октомври. През останалите месеци се молиш да нямаш големи загуби” – категоричен беше Гани Колев. 


Яйцата на Колеви груп се предлагат във всички големи вериги магазини, както и в повечето малки квартални обекти в Добрич, Балчик и Каварна.  За Великден, хората могат да си закупят яйца и от пакетиращия център на фирмата, който се намира на улица „Ангел Стоянов” в Северната промишлена зона (до „Салати Веселина”). Фирмата предлага специални оферти и различен асортимент. 

Гани Колев препоръчва яйцата, които ще боядисаме за празника да са размер L. „Това са най-стандартните яйца и те най-добре изглеждат като се боядисат. Размер М са по-дребни и изглеждат още по-малки като се боядисат” – сподели той.