Нов кабинет с третия проучвателен мандат или нови избори

След връщането на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който президентът днес връчи, но го получи обратно само секунди след това от Антоанета Стефанова и партия „Има такъв народ“, шансовете на 45-ото Народно събрание да одобри кабинет намаляха значително.

Нов кабинет с третия проучвателен мандат или нови избори

След като двете най-големи парламентарни групи - на ГЕРБ-СДС и на ИТН, не реализираха мандат, сега президентът трябва да реши на коя от останалите четири формации в Народното събрание да даде последна възможност да сформира правителство.


Как политическите сили оценяват възможностите за съставяне на кабинет с третия проучвателен мандат:

Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов свърза връщането на мандата със случилото се днес в пленарната зала на Народното събрание, където депутатите не можаха да одобрят програмата си за работа:

"Толкова много неща за вършене в тази пленарна зала, затова върнахме този мандат, защото в противен случай щяхме да бъдем задушени от тези, които демонстрират за пореден път, как да кажа, чрез политическата си агония взимат решения, които са срамни за суверена, защото всички чакат да се промени нещо. Ето имаме повод - Изборен кодекс, за да можем да ходим на по-честни избори".

Вариантът бързи предсрочни избори продължава да изглежда най-вероятен, смята Балабанов.

"Ако трябва, ще идем на нови избори и суверенът ще прецени, отново ще раздаде картите, защото виждате каква е ситуацията в пленарна зала - 50 срещу сто и кусур "въздържали се" не става".

Отговорността за политическата ситуация е на държавния глава, заяви Тома Биков от ГЕРБ. Според него третата политическа сила, на която президентът трябва да връчи мандата, е „Демократична България“.

„Защото „Демократична България са единствените, които са казали, че с трети мандат имат готовност да формират кабинет. След като са го казали, той трябва да им го даде, ако не го даде, означава, че той не иска да има правителство.

Отговорността е изцяло на президента и тя не е от днес. Той е един от факторите, които доведоха до тази патова ситуация, която ще бъде платена от всички граждани. Този човек от една година се опитва да предизвика политическа криза. Честито, успя! И сега да бъде така добър да съдейства, за да не стигнем и до конституционна криза, защото има такъв потенциал“.

Председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов също коментира връщането на мандата от "Има такъв народ" и възможностите за съставяне на правителство в този парламент:

"Ние много ясно заявихме, че трябва да се търси формиране, да се излъчи кабинет. Бяхме готови да подкрепим политическата заявка на "Има такъв народ".

Сега след консултации при президента ще видим, всяка политическа формация ще трябва да даде своята рецепта за това как да решим политическата криза, защото с изчерпването на двата мандата вече официално се намираме в политическа криза. Нека да видим как ще протекат консултациите при президента, всяка политическа сила какви заявки ще даде. Надявам се да може да се намери някаква формула".

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ коментира, че третият проучвателен мандат, който президентът трябва да връчи, е възможно да се реализира, само ако има консенсус между партиите на протеста. Такива разговори обаче засега не са водени:

"И най-вероятно отиваме на избори", отбеляза Манолова.

Източник: БНР