Официално откриха барелефа на Петър Габе, дарен от съветниците на МК ГЕРБ/СДС в Добрич

Барелефът на видния добруджански публицист и общественик Петър Габе беше открит в Добрич. Паметният знак е поставен на фасадата на блок "Явор", на улица "Иван Вазов" №4.

Официално откриха барелефа на Петър Габе, дарен от съветниците на МК ГЕРБ/СДС в Добрич

Това е мястото, където някога е била къщата на фамилия Габе. Да почетат тържеството бяха дошли председателят на ОбС Нивелин Радичков, зам. -кметовете на град Добрич д-р Емилия Баева и Добринка Стоилова, председателят на еврейската организация "Шалом" във Варна Олег Калдерон, експерти от историческия музей в града, краеведът на Добруджа Веселина Малчева и десетки граждани.


Поводът да се съберем тази вечер е да възкресим спомена за един истински светъл човек – Петър Габе. С тези думи председателят на групата общински съветници от МК ГЕРБ (СДС) Иво Пенчев се обърна към присъстващите. Пенчев припомни, че в началото на годината съветниците от МК ГЕРБ (СДС) са взели решение да отдадат дължимото на големия добруджански публицист и общественик, като дарят лични средства за създаването на барелеф на Петър Габе. А собствениците от блок "Явор" откликнали на предложението за паметния знак като истински родолюбци.

Пионер на модерното земеделие в Южна Добруджа. Така определи Петър Габе изследователят на неговото дело доцент д-р Цветолин Недков. Той разказа за изключителната съдба на евреина добруджанец, който е осъден задочно на смърт от румънските окупатори, а огромното му имущество е конфискувано. Недков припомни и предсмъртните му слова: "Искам да живея не за себе си, а за Добруджа!". Със своя живот Петър Габе е повече добруджанец и повече българин от всички родени тук, обобщи историкът.

"Поздравявам организаторите и изразявам безкрайната си благодарност, че така е почетена паметта на един евреин, приел България за своя родина", бяха думите на Олег Калдерон. "Петър Габе е пример за това как се изпълнява заветът на старите евреи, който повелява да приемем страната, която ни е приела, като своя родина", добави председателят на Шалом – Варна.

Авторът на релефното изображение, скулпторът Христо Илиев, разкри, че докато ваял образа, сънувал Петър Габе. Творецът разказа и притчата за пълната чаша на живота, в която всеки човек може да добави нещо от себе си, без да разлее чашата.

Като честити новата придобивка бившата кметица и настоящ съветник Детелина Николова призова "всички заедно да променяме към по-добро нашия град".