За телесната и духовната храна на великденската трапеза - слушайте по Радио 99 днес

Закономерно и логично, на Велики четвъртък обръщаме поглед към предстоящия най-светъл за православните християни празник – Възкресение Христово.

За телесната и духовната храна на великденската трапеза - слушайте по Радио 99 днес

Според повелята на традицията, Великденският козунак е неизменна част от празничната трапеза за Великден. Щандовете в магазините са изпъстрени с различни по вид, форма и съставки козунаци. Различни, разбира се, са и цените. Може би в много семейства ще ухае на домашно приготвен козунак, но със сигурност други ще предпочетат да си купят от сладкия обреден хляб. Как малките пекарни в региона се готвят за празника? Какви са цените? Има ли класическа рецепта за хубав Великденски козунак?  Отговорите на тези и други въпроси очакваме отТошко Няголов – председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.



Освен козунак, на великденската трапеза  според традицията трябва да има и шарени яйца. Те се боядисват днес, на Велики четвъртък или на Велика събота. Какво предлага родният пазар на яйца в момента, какво е качеството и цената им, каква е себестойността на едно яйце и как се отрази изминалата трудна година на производството в този сектор – коментарът е на един от производителите на кокоши яйца от Добрич - Гани Колев.

Ще говорим не само за телесната храна, тази на трапезата ни, но и за другата – духовната храна, която ни е нужна, за да ни възвиси и да ни върне към извора на нашата духовност, морал и добродетели. Какво е за християните православната вяра и какво е значението и символиката на „празника на празниците“ – Възкресение Христово – обяснява и тълкува отец Велико от храм „Света Троица“ в Добрич.

И още – любопитни новини от света, страната и региона, и разбира се – много и хубава музика по Радио 99