Калфин подал сигнала за заменките, заради които съдят България

Ивайло Калфин е докладвал заменките на имоти над 100 декара на Министерски съвет, които са предмет на официално дело срещу България. Това сподели министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов във „Факторът Кошлуков“ по TV7.

Калфин подал сигнала за заменките, заради които съдят България
Според него в българското земеделие през следващата година ще има увеличение от над 200 млн. лв повече от настоящата година, където размера е 1 млрд. 66 млн. лева. Увеличението е благодарение на европейски средства. Мирослав Найденов, призна, че като всеки министър, не е напълно доволен от разписаните в бюджет 2011 суми, но все пак отчете положителна тенденция в развитието на сектора.

По думите му, има два варианта за изхода на делото за неправомерните заменки,  което Европейската комисия повдигна срещу България, ако то приключи с негативен за страната изход. Първият е тези, които са получили заменките да възстановят разликата в републиканския бюджет. Вторият, България да бъде глобена да възстанови разликата в общия Европейски бюджет, посочи министърът на земеделието и храните.

Найденов коментира и темата за храните, които се предлагат в детските градини и училищата. Той заяви, че е готов да затваря учебни заведения, ако не се повиши качеството на предлаганите стоки в училищните лавки.
 
Министърът каза още, че разработването на стандарта "Стара планина" и интегрирането му в бита на българина, който по думите на Найденов, е отвикнал да се яде качествени храни, е един от водещите приоритети на Министерството на земеделието и храните.