Велика събота е – Благодатният огън слиза от небето

Православната църква почита днес Велика събота – последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден.

Велика събота е – Благодатният огън слиза от небето

На този ден се отбелязва погребението на Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, оплакването му от майка му света Богородица и от жените, носещи миро, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината.


Когато Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в гроб. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

На Велика събота над гроба на Исус Христос в храма „Възкресение Христово“ в Ерусалим от небето се спуска Благодатният огън.

Православните християни вярват, че това е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото му за погребение. Вярва се, че в първите минути след запалването си този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Благодатният огън ще бъде донесен у нас от делегация в намален състав. 

Причината е пандемията от коронавирус и изискванията на израелските власти всички влизащи да да бъдат ваксинирани и да са с отрицателен PCR тест, направен 24 часа преди пътуването.

В делегацията са врачанският епископ Григорий, директора на дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов и още един духовник.