Отбелязваме Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец

Всяка година на 8-ми май, червенокръстците празнуват Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец.

Отбелязваме Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец

Тази година се навършвят 193 години от рождението на идеологът и създателя на световното хуманитарно движение Анри Дюнан. 



Във време на природни, икономически и здравни кризи, днес повече от всякога се нуждаем от принципите и ценностите, които апелира  Червения кръст. 

Настоящето и бъдещето налагат промяна в самите нас, в отношенията помежду ни, към обществото и към уязвимите хора. Посредством собственото си развитие и осъзнатата нагласа на хората от общностите, можем да се изправим срещу предизвикателствата  „ Солидарни и мобилизирани, в името на човека”.

Индивидуалното и общественото благополучие изискват така необходимата помощ на другия, за намаляване на неравенството „имащи”-„нуждаещи се”, за хармонично и мирно живеене. 

Областната организация на Българския Червен кръст Добрич, изразява признателност към своите членове, доброволци, служители, дарители, към всички последователи, които вярват в силата на милосърдието и творят добро! 

По предложение на Областния съвет на Българския Червен кръст в Добрич, за активна Червенокръстка дейност с решение на Националния съвет на БЧК се удостоява със звание „Отличник на БЧК“  -  Желязка Иванова Георгиева от Общинска организация на БЧК град Добрич. 

На 47 доброволци и служители от област Добрич са издадени електронни сертификати за признателност и принос към хуманитарните каузи на Българския Червен кръст и оказаната помощ на нуждаещите се в България.  Отличените са взели участие в програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България“, финансирана от Американската агенция за международно развитие в рамките на Глобалния апел за подпомагане на МФЧК/ЧП.

Дейности в празничният ден:

„Блиц за доброволчеството #BRCYshow”, което ще се проведе онлайн в платформа ZOOM и ще бъде излъчвано на живо във фейсбук страницата на БМЧК на 08.05.2021 г. от 19:00 - 20:00 ч. В събитието ще се включат по един представител от всяка областна младежка организация, който да участва в една от различните панелни дискусии на тема „Доброволчество“. В рамките на един час ще бъдат проведени четири панела с работни заглавия:  БМЧК кратки истории;  Какво ни мотивира да сме в БМЧК; Въпроси за доброволчеството; Дейности на БМЧК. Участник в онлайн инициативата от БМЧК Добрич ще бъде доброволеца - Петя Парашкевова.

В административната сграда на БЧК от 17:00 ще се проведе обучение при „отворени врати” по "общи знания", за граждани и гости на град Добрич. Заинтересованите ще имат възможност да  се запознаят с червенокръстките принципи и идеали, както и да научат повече за дейността на организацията. Обучението ще се реализира от доброволците на Български Младежки Червен кръст Добрич.