Рекорден брой участници в X Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик

Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ посреща хорови състави от България и Европа след повече от една година пандемия от Covid-19 от 2 до 6 юни.

Рекорден брой участници в X Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик

Във времена на предизвикателства и в търсене на решения артистичният директор Валентина Георгиева и Сдружение „Музикален свят-Балчик“ избират хибридна форма за провеждането му и правят крачка към новата реалност.



В Балчик ще си дадат среща пет хорови състава от София, Ловеч, Благоевград и Бургас, към които ще се присъединят и четири формации от града домакин. Със записи в изданието се включват още 25 хора от България, Италия, Германия и Сърбия.

Откриването и закриването на събитието са съответно на 2 юни, сряда и 5 юни, събота от 19 часа на сцената пред Туристическия информационен център „Мелницата“ в гр. Балчик. Всички събития са на открито и ще се излъчват във Facebook страницата /International choir festival “Chernomorski zvutsi”/ на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ и на екран разположен в близост до сцената.

Вечерните концерти са с начален час 19, като на 3 и 4 юни хоровите маратони ще започват още от ранния следобед.

На 3 юни 2021 г. от 19:00 часа е концертът на трио "MARIYA'S VOICES" (PROJECT) – Мария Димитрова, Ася Пинчева и Ваня Димитрова. Формацията интерпретира български народни песни, представени в стилове като Jazz, Soul, Funk, R&B и т.н. За да представят албума „ANOTHER WORLD“ от 2020 г. към тях ще се присъединят Боян Ангелов - програминг и Александър Михайлов – кавал.

На 4 юни, петък от 19.00 часа за първи път ще бъде осъществен телемост в реално време с град Пловдив. На едно от емблематичните места за града – Акведукта на Филипопол се срещат 7 хорови състава от Пловдив и един от София.

Една от емблемите на Фестивала – „Хоровите работилници“, в които по време на фестивалните дни участниците репетираха заедно специално написани за изданията хорови произведения и ги представяха на закриването няма да се състоят поради условията, които поставя пандемията от Covid-19. Конкурсната програма също няма да бъде част от тазгодишния афиш. За сметка на това чрез видео-материали всички зрители и почитатели на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ ще си припомнят емоционални моменти от историята.

През годините от 2011 участниците са повече от 5500 от 23 държави. Фестивалът се провежда под патронажа на Община Балчик, Министерството на културата и кмета на Община Балчик Николай Ангелов. Организатор е Сдружение „Музикален свят-Балчик“.

X Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ се провежда точно 10 години след неговото начало и ще представи повече от 30 хорови формации изпълнявайки основната си мисия - да гради мостове между нации и култури, да обединява щастливи и отдадени на изкуството хора.