Едни от първите телефонни апарати в България показват в изложба в музея в градския парк на Добрич

Регионалният исторически музей в Добрич ще отбележи Международния ден на музеите с редица интересни събития. Един от акцентите в програмата е изложбата „Бързо, точно, срочно” на Регионалния етнографски музей в Пловдив.

Едни от първите телефонни апарати в България показват в изложба в музея в градския парк на Добрич

Той притежава най-богатата колекция в страната, представяща историята и развитието на съобщенията в България от древността до днес.  




„Представили сме една нетрадиционна взаимна изложба. Заслугата не е наша, тя дойде в музея преди повече от 10 години от един ведомствен музей на БТК. Тя е открита в навечерието на събитията преди 10 ноември 89 година, работила е година две и е закрита. Когато трябваше да продадат сградата на пощата в стария град в Пловдив, всичко това трябваше да изчезне. Там имаше експозиция и инвентарна книга, но нещата бяха технологични, от простото към сложното – от полупроводници до цели проводници, докато ние тук сме се постарали в исторически план да разгледаме – от първите съобщения, началото организираното пощенско движение, от телеграфа към телефона и после към вече новите модерни технологии. Това беше една дълга работа, тук са една малка част от всички експонати”, сподели директорът на Регионалния етнографски музей в Пловдив доц. д-р Ангел Янков.


Освен интересните експонати, в залата на музея са поставени и информационни табла с интересни и забавни факти, свързани с историята на съобщенията и „чудесиите на новото време”.


„Съобщения възникват още от създаването на обществото, защото човеците трябва да се свързват, дали ще е с димни сигнали или след време – с пощенски гълъби. Неслучайно нашата изложба започва с един пощенски гълъб, с тръбата, като знак за известяване и един макет на пощенска кола от края на 19 век. Това е първият модел на официална пощенска кола, когато се появява знакът на пощите. Двама души са пътували отпред, като единият, по турско време, е викал „Варда! Пощата идва!”. Тогава са изсипвали пощата в един голям панер и всеки отивал да рови, за да си получи писмото”, разказа уредникът в РЕМ – Пловдив Грозделина Георгиева.


В началото пощите и съобщенията са били нещото, което свързва държавната администрация, цял век по-късно пощите стават достъпни и за индивидуалния получател. 

„По този начин сме организирали изложбата, започвайки от началото на съобщенията, преминавайки през телеграфа, когато султан Абдул Меджид толкова се възхитил на тази „чудесия”, той казал „Машала, аферим!” и дал началото на въвеждането на телеграфните линии в Османската империя. Годината е 1855, а най-старият експонат в нашата изложба е само две години по-късно – единичен морзов ключ, който е бил за предаване на съобщенията. Хората, когато са създавали тези устройства са мислили, че те са вечни, защото всички устройства са изработени от бронз и днес, ако някой техник се разрови, казва, че те работят. Всички телефони, които са показани са с местна батерия, т.е. те работят още преди да са били включени в електрическата мрежа”, каза още Георгиева. 


Една от първите телеграфни линии минава през Добрич, а първият междудържавен разговор е проведен с Румъния през 1903 година. 


В експозицията са представени още големи външни телефони на фирмите „Берлинер”, „Уестърн Електрик”  и този на „Сименс и Халске” с две слушалки за конферентен разговор. Изключително атрактивен със своето указание за ползване е и един от първите монетни апарати с марка „Ериксон”. Богатата колекция от марки представя образци от първите сантими и разбира се красиви пощенски картички. 


Изложбата „Бързо, точно срочно” може да бъде разгледана в Музея в градски парк „Св. Георги“.  Тя ще бъде открита на 18 май, от 17:30 часа.