„Огнената магия” на пирографията представят в изложба в Етнографската къща в Добрич

В навечерието на музейния празник – 17 май, в Етнографската къща в Добрич ще бъде открита изложбата „Огнена магия” на Ивелин Митаков. Той е един от малцината в България, който може да борави на изключително високо ниво с пирограф и владее до съвършенство изкуството да „пише с огън”.

„Огнената магия” на пирографията представят в изложба в Етнографската къща в Добрич

Повече за твореца, самото изкуство и изложбата ни споделят самият той и етнографът Лена Кирилова. 


„Нарекли сме нашата изложба „Огнена Магия”, защото това е едно докосване до магичния цвят на пирографията. Това е своеобразно изкуство, рисувано върху дървото чрез горене. Терминът „пирография” означава пиша с огън, т.е. изкуството да пишеш с огън, казват, че пирографията датира от древността, когато нашите предци с останки от пожари са оставяли свиделства за своето присъствие. Днешните хора, които се занимават с пирография, трябва да бъдат изключително прецизни, защото всяка една грешка се оказва фатална и човек трябва да започне отначало.  Затова и хората, които могат да се нарекат професионалисти в тази област се броят на пръсти. Ивелин Митаков е изключително талантлив майстор на рисуването с огън. Той е и ножар в Стария Добрич”, сподели Лена Кирилова. 

Регионалният исторически музей ще покаже за първи път пред добричката публика част от творбите на Ивелин Митаков. 

„Пирографията не е много познато изкуство в България, повечето хора го свързват с работата по трудово обучение в училище. През 1984 година бях студент в първи курс в Благоевград. Живеех в общежитие и се чудех как да аранжирам стаята, попадна ми един руски пирограф и тогава започнах да правя първите си пирографии. Във времето имахме предмет, свързан с изкуството и преподавателят разбра за моята работа. Тогава се организираха в института изложби-съревнования, бяха изложени, взеха първо място. След две години се организираха между институтите, там също взеха първо място. След като приключи всичко, отидох да си взема произведенията от Младежкия дом в Благоевград, но всичко беше изчезнало”, сподели той. 

Като се прибрал в Добрич Ивелин Митаков започнал да практикува професията си, а пирографията останала на заден план. След години започнал отново, а творбите ще бъдат представени в изложбата на 17 май. 

„Пирографията е много по-бавен процес от този, при който художниците рисуват. Една картина средно се работи около 3 месеца. Никога не съм работил комерсиално, винаги съм го правил, защото това ме влече”, посочи още творецът. 

Ивелин Митаков представи три от своите картини, които ще бъдат включени в изложбата, сред които репродукция на известната картина „Разпятие” на Салвадор Дали, амфора от Панагюрското златно съкровище и красиво женско тяло. 

Изложбата „Огнена магия” ще бъде открита на 17 май от 17:30 часа в Етнографската къща в Добрич.