Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за ръководните длъжности в РИК

Областният управител Красимир Кирилов ще изпрати в Централната избирателна комисия постъпилите документи от политическите сили заедно с протокол от проведените консултации за служебно назначаване на РИК Добрич за предстоящите парламентарни избори

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за ръководните длъжности в РИК

Областният управител Красимир Кирилов свика днес консултации с  ръководствата на парламентарно представените партии и коалиции – Коалиция „ГЕРБ – СДС“,                ПП „Има такъв народ“, Коалиция „БСП за България“, ПП „Движение за права и свободи“, Коалиция „Демократична България – Обединение“ и Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“.



 

 

„Съставът на РИК е с общ брой 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели, секретар и членове, като съотношението между партиите и коалициите от партии е, както следва: за коалиция „ГЕРБ – СДС“ - 4 членове,  ПП „Има такъв народ“ - 3 членове; коалиция „БСП за България“ - 2 членове; ПП „Движение за права и свободи“ – 2 членове; коалиция „Демократична България – Обединение“ – 1 член; и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – 1 член.“ – посочи Кр. Кирилов.

 

Коалиция „ГЕРБ – СДС“ заявиха, че искат да заемат поста председател на РИК и предлагат Цонка Велкова. От ПП „Има такъв народ“ изразиха подкрепа за исканата от коалиция „ГЕРБ-СДС“ позиция и предложената конкретна кандидатура и пожелаха техен представител да заеме една от двете позиции зам.-председател на РИК. Коалиция „БСП за България“ заявиха желание поста секретар да бъде за представител на политическата сила. Такова желание заяви и представителят на ПП ДПС, който посочи, че в ЦИК партията има тази позиция и изрази становище, че е редно и в РИК разпределението да бъде спазено. От коалиция „Демократична България – Обединение“ заявиха, че нямат претенции за някой от ръководните постове в комисията и предлагат член. Представител на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ заяви, че не е съгласен с предложението на коалиция „ГЕРБ – СДС“ и пожела техен представител да заеме председателското място в РИК.

В дискусиите, по така направените предложения стана ясно, че нито една политическа сила не е  направила заявка за втория пост на зам.-председател на РИК, в резултат на което от „Демократична България – Обединение“ заявиха, че нямат против да заемат поста, но ако коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ имат желание, то те не са против. Това предложение срещна подкрепа от всички политически сили, като спорна и обект на нови дискусии остана позицията на секретар на Районна избирателна комисия.

 

След  дадената почивка отново не се стигна до съгласие. Затова и Централната избирателна комисия ще назначи РИК за предстоящите парламентарни избори.