Отбелязваме Международния ден на музеите

Отбелязваме Международния ден на музеите
На 18 май 1978 г. за първи път се чества Международният ден на музеите, с решение взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите.


Думата "музей" идва от латинската дума "museum", която е от гръцки произход и произлиза от "mouseion". "Mouseion" било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.


В модерната си форма музеят възниква през Ренесанса като колекция от любопитни предмети (кабинет от куриози) или картини, собственост на европейските крале и аристократи. За първи път думата музей се използва за съвкупността от сграда и експонати през 1682 г. в Англия, когато Елиас Ашмол дарява колекцията си на Оксфордския университет. Първоначално функцията на музея е обучение и изследване (18. век), но впоследствие се развиват развлекателната (19. век) и търговската (20. век) функции. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност и политика. Днес, в глобализиращия се свят, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи.


По повод 18 май, Регионалният исторически музей в Добрич подготви богата културна програма.


На 17 май в Етнографската къща беше открита гостуващата изложба „Огнена магия“ – арт пирография на Ивелин Митаков.


Днес - 18 май, от17.30 часа в Музея в градски парк „Св. Георги“ ще бъде открита гостуващата изложба на Регионалния етнографски музей в Пловдив „Бързо, точно, срочно“ – из историята на съобщенията.


На 19 май, в 17.30 часа в Дом-паметника „Йордан Йовков“ ще бъде представена гостуваща мобилна изложба с врата към виртуалния свят „Братя Шкорпил – пазители на историческата памет“ на РИМ – Варна с финансовата помощ на Община Варна.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+