Посланикът на Казахстан се срещна с представители на бизнеса и земеделския бранш от община Добричка

Негово Превъзходителство Темиртай Избастин - извънреден и пълномощен посланик на Република Казахстан в България е на посещение в община Добричка днес. Визитата се осъществява в отговор на покана на кмета Соня Георгиева.
Посланик Избастин е придружен от Милен Райков – почетен консул на Република Казахстан във Варна.

Посланикът на Казахстан се срещна с представители на бизнеса и земеделския бранш от община Добричка


Двамата се срещнаха с представители на бизнеса и земеделския бранш от община Добричка.  На срещата присъстваха още кметът на общината Соня Георгиева, членовете на кметския екип, председателят на Общинския съвет д-р Ердинч Хаджиев и секретарят на общината Дико Иванов. 


„Желанието ми е да поставим началото на един успешен и ползотворен диалог и сътрудничество, което следва да се проектира в различни сфери на обществения живот. Моят екип и Община Добричка ще положи усилия да осъществи едно сътрудничество между двете страни и едни добри международни отношения. Убедена съм, че в лицето на местните власти в Казахстан можем да намерим добри приятели и ние ще работим в тази посока. Началото на нашия диалог ще бъде поставено на тази работна среща. Искам да отправя своята благодарност към всички представители на земеделския сектор и на бизнеса, че се отзоваха на нашата покана и да презентирате своята дейност” – каза в приветственото си слово кметът на община Добричка Соня Георгиева. Тя подари на Негово Превъзходителство Темиртай Избастин почетен знак на Община Добричка, кошница с продукти от местни производители  и красива дърворезба, изработена от майстор от с. Одринци. 


Това е второто посещение на посланика на Казахстан в Добрич. Той сподели, че е изключително щастлив отново да посети нашата област. 

„Радвам се, че отново съм във вашия регион. Преди три години бях на посещение в община Добрич. Тогава срещата беше в културна насока. Днес моето посещение беше инициирано от депутатът от 44-ото Народно събрание Йордан Апостолов. Неговата идея беше да организираме среща с бизнеса и създадем възможности за  сътрудничество  между двете държави. Благодаря на кмета Соня Георгиева за поканата и добрата организация. Не очаквах, че интересът към нашата среша ще е толкова голям” – сподели посланик Избастин. 


В срещата участваха представители на бизнеса и земеделския бранш, които представиха накратко своята дейност. Сред тях бяха представители на Недко Недков – Овчарово ЕООД, Яйца и птици „Зора” АД – с. Дончево, „Клас Олио” ООД – с. Карапелит, свинекомплекс  - Козлодуйци, ЕТ "Давид - Джавит Бейтула" – с. Карапелит, фирма „Вес”, която се занимава с търговия на обувки и кожени изделия, ЕТ Спиридон Спиридонов – Йоса в с. Стефаново. Също така Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, Кирил Комитов – председател на Областния съюз на земеделските кооперации „Добруджа” и земеделският производител Йордан Апостолов. 


Заедно с посланика на Република Казахстан в България Темиртай Избастин те обсъдиха добри идеи и практики и размениха контакти за бъдещо сътрудничество.