Жители на Добрич излязоха на втори протест под наслов "Справедливост за Крис"

Граждани излязоха на втори протест в подкрепа на семейството на тригодишния Крис, който загина след тежка катастрофа на Гергьовден в Добрич. Исканията са за справедлив и открит процес срещу шофьора, причинил катастрофата и да се спре войната по пътищата.

Жители на Добрич излязоха на втори протест под наслов "Справедливост за Крис"

След като пострадалото при тежката катастрофа момченце почина в болницата, граждани организираха протест на мястото на инцидента.  Съпричастните с болката на семейството поставиха стотици плюшени играчки и цветя в памет на малкия Крис. 




Днес те отново се събраха, този път пред съдебната палата в Добрич, с искане за открит процес и справедливо наказание за шофьора, предизвикал катастрофата, както и да призоват шофьорите да карат по-внимателно, особено в градски условия. 

На протеста беше Мая Георгиева, която е приятелка на семейството. „Познаваме Крис, децата ни си играха в неделя с него, а няколко дни по-късно той почина. Исканията ни са да има максимална присъда. Не мога да разбера защо е пуснат този човек, задържан е за 24 часа и са го пуснали. Според мен трябва да има промяна в закона. Не може така да ни избиват децата по пътищата” - заяви тя. 


„Искаме да има справедливост за Крис. Всеки един от нас има деца и никой не е застрахован. Призовавам шофьорите да карат по-разумно” – категорична беше Христина Русева. 

Кристиян Тодоров е шофьор от 13 години, както и състезател по оф-роуд. „Всеки ден съм по пътищата като шофьор и пешеходец и наблюдавам как безумно се шофира. Призовавам всички да пазят както себе си, така и другите на пътя. По сложна става пътната обстановка всяка година, все повече са автомобилите и стават все по-големи, а не се прави нищо за уширяване на пътищата и подобряване на инфраструктурата. Умолявам ви, пазете се, пазете и другите. Пазете живота, затова сме тук – да покажем, че не сме безразлични. Нека бъдем по-разумни и по-толерантни на пътя” – каза той. 

"Аз протестирам за промяна в закона. Докато нарушение на ЗДвП не се криминализира според НПК, по-голяма присъда от 3 години условно няма как да има. Да се качиш да управляваш автомобил пил, дрогиран, да настъпваш газта, да изпреварваш непозволено, да пресичаш неправилно, да минаваш на червено - всичко това е с пълна умисъл и съзнание. Спокойно може да мине за "умишлено убийство" при катастрофа с жертви или "опит за убийство" пт по-леко ПТП. Протестирам за това, за тези промени, за политическата воля и самосъзнанието на българина" - заяви Павлина Живкова.


На протеста присъства и бащата на малкия Крис - Мариян Иванов. Той сподели, че очакванията му са за справедлив процес и присъда. „От самата катастрофа аз помня, че тръгнахме на зелен светофар, съпругата ми извика „Кола, кола!” и за секунди приближи и ни удари. Искаме да има някаква присъда, не искаме безнаказано всеки да прави каквото си иска и да кара в града с такива скорости” – сподели със сълзи на очи той. 


Адвокатът на семейството Милен Янков коментира, че към момента няма достъп до разследването, което тече, като причината е, че представлява т.н. „следствена тайна”. „Единствено с разрешение на прокурор могат да се огласяват данни, събрани от разследването. Това, което ни е известно е, че водачът на другия автомобил предприема навлизане в злополучното кръстовище на червена светлина на светофарната уредба. След което следва този удар и за жалост тежките последствия. Също ни е известно, че е повдигнато обвинение и делото е прехвърлено към Окръжната прокуратура. Тече разследване, което по закон продължава два месеца, но може да бъде удължено още много на брой пъти по два месеца. Аз лично смятам, че в Добрич прокуратурата работи сравнително читаво и обективно и се надявам в рамките на 6 до 8 месеца разследването да е приключило” – каза още той. 

Предвиденото в закона наказание за причиняване на смърт по непредпазливост е от 3 до 15 години затвор.