Голям интерес предизвика Специализираната трудова борса в Добрич

Специализирана трудова борса се провежда днес във фоайето на Младежкия център в Добрич.

Голям интерес предизвика Специализираната трудова борса в Добрич



В тазгодишното издание ще участват 15 представители на работодатели предимно от Северното Черноморие.


„Специализираната трудова борса в областта на туризма и е насочена към работодатели, търсещи персонал в тези области. В момента, предвид стартирането на туристическия сезон в началото на месец май, се засилва интересът на работодателите към такъв персонал, съответно хората, които и в предишни години са били заети в тези сфери, вече търсят позиции и съответно проучат възможностите за такава заетост” – сподели директорът на Бюрото по труда в Добрич Северина Савова. 

Миналата година, предвид пандемията от Ковид 19, трудовата борса беше обща. Тази година тя е съсредоточена само в сферата на туризма. 

„Очакваме заявяване на около 450 работни места в тази област с участието на 15 работодатели, които имат възможността да презентират местата, които предлагат, да представят условията си и да бъдат на разположение за информация на всички, които проявяват интерес за започване на работа. Работните места са били повече назад в годините, но това е една тенденция, която се определя от самите условия за наемане на работна ръка и други комплексни условия, които всяка година са различни” – допълни Савова. 


Сред работодателите, търсещи персонал беше управителят на комплекс „Бялата лагуна” Орлин Михайлов. „Имаме нужда от готвачи, сервитьори, бармани и камериерки. Надяваме се да можем да намерим една част от персонала, който търсим, за да направим един хубав сезон. Очакваме да имаме една добра заетост” – сподели той. 


Персонал за запълване на 10 работни места търсят от хотел „Лилия” в к.к. „Златни пясъци”. „Търсим да назначим сервитьори, администратори, бармани и камериерки. Надяваме се да намерим подходящи кадри” – посочи Славена Йорданова – фронт офис мениджър на хотела. Тя допълни, че вече има резервации предимно от Полша, Германия, Чехия и Румъния. Наблюдава се обаче сериозен отлив на туристите от Германия и Великобритания. 

Управителят на хотел „Кристел Парк” в с. Кранево Станислав Димитров е ежегоден участник в трудовата борса. „Предлагаме 4 работни места, като за всяко от тях има по няколко свободни позиции. Надявам се днес да открием достатъчно персонал. Квалифицираната работна ръка се намира много трудно в момента, затова търсим хора, които да обучим и да останат да работят малко по-дълго при нас, а не само за един сезон” – сподели той. 


Марчела Иванова е на борсата, за да си намери работа като готвач. Тя е с 25-годишен стаж в сферата на туризма. Работила е като администратор в хотел и домакин. Иванова изрази надеждата си да открие своето място. 


Освен работодателските щандове на изложението ще има и обособени места за EURES мрежата за работа в чужбина, Кариерен център към ДРСЗ Варна, Областен информационен център – Добрич, Военно окръжие – Добрич.