Първи православен молебен, посветен на Светите братя Кирил и Методий, се състоя във Ватикана

За първи път в историята на Ватиканската базилика „Свети Петър“, на 24 май, беше отслужен православен молебен в „Параклиса на Европа“, посветен на Светите братя Кирил и Методий.

Първи православен молебен, посветен на Светите братя Кирил и Методий, се състоя във Ватикана

Службата е водена от доц. д-р презвитер Иван Иванов, на която са присъствали посланика на България към Св. Престол  и Малтийския Орден Н. Пр. Богдан Паташев, отец Яромир Задрапа от Папския съвет за християнско единение и представители на православната община „Св. Седмочисленици“ в Рим. Събитието се е състояло в изключително ограничен кръг, предвид нормите за сигурност, свързани с пандемията Ковид-19.



На 31 декември 1980 г. папа Йоан Павел ІІ обявява Светите братя Кирил и Методий за патрони на Европа заедно със Свети Бенедикт. Една година по-късно, на 2 ноември 1981 г. благославя новото свято място, пригодено в тяхна чест. Малкият „Параклис на Европа“ се намира в криптата на папската базилика, под прекрасния балдахин на Бернини и в непосредствена близост до гроба на Свети Петър. През 1607 г. Папа  Павел V предоставя междуетажното пространство за съхранение на светите реликви на светци,  извадени от старата Константинова базилика, която междувременно е била съборена. През XX век са изградени различни параклиси, един от които днес е посветен на патроните на Европа. В него през 1981 е поставен бронзов барелеф /3 х 1,80/ на италианския скулптор Томазо Джизмонди, изобразяващ двамата солунски братя и Св.Бенедикт.