Връчиха тазгодишната награда на името на „Йордан Парушев”

Тазгодишните носители на високото отличие са Александър Петров и Мира Димитрова.

Връчиха тазгодишната награда на името на „Йордан Парушев”

Техните постижения бяха представени от временно изпълняващия длъжността „директор“ на ЕГ „Гео Милев”  - Миглена Василева и класния ръководител Красимира Кръстева. 



„Гимназията отличава двама изключителни ученици тази година. Те не пестиха труда и усилията си. Искам да благодаря на родителите на Александър Петров, които са в залата, затова, че бяха плътно до него през годините. Продължавам да твърдя, че това дете е целунато от Господ и е надарено с невероятен талант, но той не би се развил до тези висоти, ако не бяха неговите родители и учители” – заяви Миглена Василева и допълни, че е благодарна, че е била част от творческия път на учениците. 

Мира Димитрова не присъства на награждаването поради здравословни причини. Тя беше представена от класния си ръководител Красимира Кръстева, която прие наградата й. 

„Предложих Мира, защото постепенно и поетапно през годините тя надграждаше себе си, развиваше се. Като тръгна от първо място на олимпиадата по английски език в 8 клас. Тогава трябваше да се обучава в домашна обстановка поради тежко заболяване. След едногодишно лечение от левкемия в 8 клас трябваше да се обучава в стерилна среда, това не й попречи обаче да участва в състезания. Не само да участва, а да стигне до национален кръг на олимпиадата по английски език. Още тогава разбрах какво дете стои пред мен. В 10 клас участта в олимпиада по английски език на международно ниво в Италия. През следващата година, в 11 клас, се яви на изпит в Университета Кеймбридж, постигна най-висок резултат от всички участници. Какво по-хубаво от това да виждаш как един млад човек се развива. Всичко това можеше да има по-прекрасен край, ако през лятото на 2020 година не направи рецидив на заболяването си. Нещото, което ме е карало да й се възхищавам, е, че никога не усетих отчаяние. Впечатли ме това неистово желание за живот и за развитие” – заяви Кръстева. 

През 2004 година ОбС учреди награда на името на дългогодишния директор на ЕГ "Гео Милев" Йордан Парушев. Тя се връчва на ученик от 12 клас за изключителни постижения в учебната и творческа дейност, за принос в издигане на името на училището и града. Йордан Парушев е един от родоначалниците на идеята за създаване на чуждоезиково обучение в нашия град.