TikTok предизвикателство със скрито послание разкрива онлайн тормоза

TikTok предизвикателство със скрито послание показва колко лесно децата могат да пропуснат признаците на онлайн тормоза.

TikTok предизвикателство със скрито послание разкрива онлайн тормоза

Кампанията #CheckBeforeYouChat на AMBER Alert - Европа, е по повод на Международния ден на безследно изчезналите деца - 25 май, а партньор от българска страна е националната полиция, съобщи МВР. Общата цел е недопускане на насилие над деца, което, според анализите, сериозно нараства в условията на изолация заради пандемията от коронавируса.



Кампанията започва с танцово предизвикателство, отправено от инфлуенсъри в TikTok. Началото на втората ѝ част бе дадено точно преди датата на отбелязване на световния ден, когато участниците публикуваха свои видеоклипове, но вместо да следват стъпките, те стоят неподвижно и разкриват истинското значение на предизвикателството - да обърнат внимание на подрастващите и да им покажат кои са признаците на скритите заплахи в общуването онлайн с непознати, водещи до тормоз в мрежата.

„Когато бе пуснато предизвикателството, въпреки че знаците бяха точно пред очите им, децата не забелязваха какво става. В мрежата това често се случва, докато не стане твърде късно. Искаме да сме сигурни, че децата са наясно с факта, че онлайн не всичко е такова, каквото изглежда, и те трябва да внимават с кого общуват в социалните медии, приложения или игри“, отбеляза Франк Хоен, председател и основател на AMBER Alert - Европа.

Винаги проверявай, преди да започнеш да чатиш - към този призив се присъединява и Главната дирекция „Национална полиция”, партньор на инициативата от българска страна. Оттам напомнят, че по данни на организаторите на кампанията, ежедневно 750 000 потребители в света упражняват онлайн тормоз над деца.