Студенти присъстваха на съдебен процес в Деня на отворените врати в Окръжния съд в Добрич

Студенти от Колеж - Добрич при Шуменския университет “Епископ Константин Преславски“ посетиха Окръжния съд в Добрич в Деня на отворените врати, който се проведе днес под наслов „Открито за съдебната власт“.

Студенти присъстваха на съдебен процес в Деня на отворените врати в Окръжния съд в Добрич

Групата студенти беше водена от зам.-директора по образователни политики на колежа гл. ас. д-р Камелия Койчева.



Посетителите имаха възможност да присъстват на разпоредително заседание по наказателно дело срещу подсъдим, обвинен за неправомерно ползване на дебитната карта на пенсионерка от Добрич. На заседанието се разбра, че страните са постигнали съгласие делото да приключи със споразумение, тъй като подсъдимият вече е възстановил нанесената на пострадалата щета.

След края на разпоредителното заседанието студентите разговаряха със зам.-председателя на съда и ръководител на наказателното отделение съдия Петър Монев. Той обясни на гостите кога е възможно делата да завършат със споразумение или да преминат по реда на съкратеното съдебно следствие.

По инициатива на студентите на обсъждане бе поставена и темата за наказанията, които се налагат на шофьори, причинили по непредпазливост смърт при пътнотранспортно произшествие.

По време на срещата бе коментирана и ролята на съдебните заседатели в наказателното производство. Разяснено бе, че като част от съдебния състав те имат равен глас, права и задължения със съдиите. В хода на разговора стана ясно, че гостуващите в съда студенти се обучават по специалности "Начална училищна педагогика", "Предучилищна педагогика", „Информатика и информационни технологии“. Това даде повод на съдия Монев да подчертае, че при разглеждане на дела срещу непълнолетни, законът изисква заседателите да са педагози или психолози.