Монумент на Светите братя Кирил и Методий откриват в село Ведрина

Монумент на Светите братя Кирил и Методий откриват в село Ведрина
Монумент от дърво и камък, изобразяващ създателите на българската азбука – братята Кирил и Методий, ще бъде тържествено открит на 1 юни в центъра на село Ведрина в община Добричка.

Паметният знак е в непосредствена близост до читалището, което през тази година чества 80-годишен юбилей и носи името на Светите братя.


Дървената пластика е дело изцяло на твореца Георги Капралов, който е роден и живее във Ведрина. Той реализира идеята си да даде отново живот на дърво - ясен, засадено от ученици в центъра на селото преди 70 години – през 1950 г., което е прекършено. Инициативата на Капралов е подкрепена от Кольо Драгиев – председател на Земеделска кооперация „Ведрина“, Николай Станчев, Мариян Димитров и Миглена Петрова, които участват с финансови средства и труд за изграждането на постамента. Дърворезбата на Георги Капралов е дарение за село Ведрина и жителите му, сподели кметът Красимира Атанасова.


Впечатляващият с изяществото си монумент ще бъде открит официално от кмета на Община Добричка Соня Георгиева. Началният час на тържественото събитие на 1 юни, на което ще присъстват авторът на монумента Георги Капралов, жители на Ведрина и гости, е 13.00.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+