Доброволци с кампания за почистване на северния плаж на Дуранкулак

Стартът ще бъде даден на 6 юни (неделя) от 13:30ч. пред Народно читалище "Дружба 1898", откъдето ще потегли осигурен транспорт до северен плаж Дуранкулак

Доброволци с кампания за почистване на северния плаж на Дуранкулак

В последния ден от Седмицата на движението (Move week 31.05.- 06.06.2021г) младежи от няколко доброволчески организации призовават всеки, който желае, да се включи в почистването на северния плаж на Дуранкулак.



Активните младежи от Място Езерец с подкрепата и на Община Шабла организират за първи път събитие по програмата на кампания #Adopt-A-Mile. Очаква се да се включат местни доброволци от Читалище "Отец Паисии 1901" с.Езерец, Народно читалище "Дружба 1898" с.Дуранкулак и Читалище "Слънце 1871" Крапец. Идеята е да се обединяват усилия за почистване на едно от най-красивите места по северното ни Черноморие.

Инициативата е част от дейностите по проект „Партньорство за чиста и красива България“ към националната платформа _Място България на Сдружение БГ Бъди Активени фондация Кока Кола.

Организаторите на кампанията ще осигурят на всички желаещи транспорт, чували, ръкавици и пособия за почистване на плажа, както и забавна игра с награди за най-малките доброволци. Отпадъците ще бъдат събирани разделно, като пластмасата ще бъде отделена от стъклото и хартията, а събраното количество ще бъде извозено за оползотворяване.

Гергана Димитрова от Място Езерец  коментира, че идеята е промяна на пространствата за отдих и спорт, както и поощряване на нагласите за разходки сред природата и нейното почистване и опазване. През лятото ще има още няколко еко събития в района, като акцентът тази година ще е хората да разберат, че мокрите кърпички не са безобиден отпадък, за какъвто обикновено се приемат.

С почистването на северния плаж на Дуранкулак се слага началото на поредица инициативи, допълва тя  – на 19 и 20 юни е предвидено да бъде почистен плажът до с.Езерец, след това и на Крапец, през юли ще има три дни в разгара на лятото, в които ще се проведат семинари и работилници за деца отново с идеята да се популяризира разделнтоо събиране на отпадъци и почистването на природата.

Подробната програма на инициативите, както и повече за дейностите на еко доброволците, можете да намерите тук.