Орисаха първото бебе за 2021 година в Генерал Тошево

В Деня на детето се състоя тържествена церемония по орисването на първото бебе, родено в община Генерал Тошево през 2021 година.

Орисаха първото бебе за 2021 година в Генерал Тошево

В ранните часове на 3 януари, за първи път проплаква Мелиса Билгинова Шукриева, второ дете в семейството на Нурхаят и Билгин Шукриеви. Малката дама се ражда с перфектни манекенски мерки и за радост на своите родители е не само първото бебе за 2021 г. на община Генерал Тошево, но и на област Добрич.


По стара традиция, на тържеството се орисва и последното родено през предходната бебе. Това е малкият Енис Иванов Иванов от село Горица. Той е роден на 31 декември 2020 г. в семейството на Галина Демирева и Иван Иванов. За съжаление обаче малкият юнак се разболя и не можа да уважи празничното събитие.

На тържеството присъстваха кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров и неговият заместник Румен Мунтянов, а от ЦПЛР – Център за работа с деца в града, бяха подготвили кратка тематична програма с музикални изпълнения, рецитал и наричане. В орисници се превърнаха три млади девойки от Общински младежки съвет. С думите: “Пожелаваме на детето ви да ви радва много, да ви носи само усмивки и щастие! Нека да расте здраво и да пази християнските традиции и дух, които сме убедени, че ще им предадете!“, Мелиса Шукриева беше наречена от трите орисници.

Малката дама и нейните родители бяха поздравени от кмета Валентин Димитров, който освен с хубави думи, ги дари и с много подаръци и специален медальон.

Традицията да се орисва първото бебе за годината в община Генерал Тошево датира от 2000 година, а през 2011 година, по идея на младите майки в общината се включва и наричане на последното за годината бебе. От тогава до сега повече от 20 деца са „преживели” приказката да бъдат орисани от млади феи, които ще направляват съдбата им през житейския път.

Обичаят е една безценна следа от миналото, от ритуалите и чудесата, в които хората от миналото са вярвали безпрекословно.