Камион достави радиоактивен елемент за сондажа край Рогозина (+снимки)

Сондажът е проучвателен за конвенционални нефтени и газови находища, заяви ръководителят на проекта. Не стана ясно обаче какво точно е веществото и в какво количество.

Камион достави радиоактивен елемент за сондажа край Рогозина (+снимки)

Камион от Унгария, превозващ радиоактовен изотоп, влезе днес в страната през граничен пункт Кардам и достави веществото на "Русгеоком БГ" АД до село Рогозина, Община Генерал Тошево.


 

Нашата медия не бе допусната до базата, където влезе камионът. На входа супервайзорът на обекта ни обясни, че камионът е само един и наистина доставя радиоактивен елемнт от Унгария. Той заяви, че в случая не става дума за шистов газ, а такива елементи се използват за всякакъв вид дълбоки сондажи. Имаме всички разрешения от РИОСВ, Пожарна и други, допълни той.

 

По телефона ръководителят на проекта Милко Харизанов заяви, че за да премине от Унгария до България камионът, съдържанието в него отговаря на изискванията. Той обясни, че край Рогозина ще се извършва проучвателен сондаж за конвенционални нефтени и газови находища. Според него ще се извършва единствено търсене, а не и добив.

 

Ръководителят на проекта обаче не ни даде отговор на въпроса какво точно достави камионът от Унгария и в какви количества. Той заяви, че тази информация трябва да се търси от институциите, които са запознати изцяло със ставащото в Рогозина. 

 

rogozina_600

 

gaz_600

 

gaz_rogozina_600

 

rogozina_gaz_600

 

pb160018_600