Майор Валентин Терзиев е пилотът на падналия край Шабла боен самолет МиГ-29

Техническото състояние на машината е било добро, увери Стефан Янев

Майор Валентин Терзиев е пилотът на падналия край Шабла боен самолет МиГ-29

Продължава спасителната акция по издирването на майор Валентин Терзиев - пилота на падналия в Черно море боен самолет МиГ-29. Към момента са намерени вещи и отломки от машината, които ще бъдат обследвани. Това обяви на брифинг премиерът Стефан Янев.



Той допълни, че черната кутия на машината не е намерена. „Предвид времето, което е минало от инцидента, и всички налични данни по отношение температурата на водата и течението, независимо колко е здрав човек, надеждите за намирането на нашия пилот не са големи”, обясни Янев.

Операцията ще продължи и в следващите дни, със специализирана техника и водолазни екипи, тъй като мястото, където се предполага, че е паднал самолетът, е с голяма дълбочина.

„Учението "Шабла 2021" вече е прекратено”, заяви премиерът и допълни, че по време на полета машината е изпълнявала задача по светеща цел.

Преди този самолет в приблизително същия курс е летял друг, който е пуснал тази летяща цел, което е стандартна процедура. Нещо обаче се е объркало с целта и тя е започнала да пада с по-висока вертикална скорост. Това е наложило допълнителна маневра от страна на майор Терзиев. Той е поразил целта, което е заснето. След като е докладвал за свършеното, връзката с него е била прекратена.

Техническото състояние на самолета е било добро, увери Янев. По думите му майор Терзиев е имал друг полет със сходна задача. Какво точно се е случило при фаталния полет предстои да бъде установено в хода на разследването.