„Чудната градина” получи нов трактор

Един от големите инвеститори в Добрич – „Есетере България”, за пореден път зарадва младежите в социалното предприятие „Чудната градина”. Те получиха дарение – чисто нов трактор, с който по-лесно да обработват градината и да се грижат за продукцията.

„Чудната градина” получи нов трактор

В социалното предприятие работят 21 младежи  с интелектуални затруднения. 



„Дарителството, то е толкова рядко срещано явление, особено когато е от кооперативния бизнес и особено като е за социалните предприемачи. Много се радвахме, когато имахме стария трактор, всички знаят каква голяма кампания бяхме направили, за да съберем 6 хил. лв. Никога не сме говорили за лошите неща, колко пъти ни се счупи трактора и колко пъти докторът ходеше с мускулна треска, понеже беше невъзможен за каране. Колко много боклуци и камъни изкараха тези хора от това място, но всичко това го преодоляхме, защото бяхме заедно. Когато говорим за партньорство, то постига такива цели, каквито ние си поставяме само, когато то е голямо и здраво – партньорство между неправителствения сектор, местната власт и корпоративния бизнес в лицето на „Есетере” и „Панамин” – каза председателят на Сдружение „Св. Николай Чудотворец“ Мария Методиева.

Дарител, който е поискал да остане анонимен, е дарил и 2 000 лева, с които е закупена и фреза за новия  трактор. Със средствата от старата машина ще бъде закупено допълнително оборудване. Очаква се скоро „Чудната градина” да се сдобие със собствен сондаж. 

Генералният директор на „Есетере България” Пламен Николов сподели, че за него е удоволствие, че днес е гост на „Чудната градина” и може да сподели радостта на младежите за новата придобивка.

„Богат е този, който дава. Вие сте един от основните ни обекти на подпомагане, защото вярваме във вашата самостоятелност и вие я доказвате ден след ден. Всеки път като дойда виждам нещо ново в големи мащаби. Късметът идва при подготвения човек. Помагаме, защото виждаме смисъл в по-дълбоката идея, а тя е самостоятелността. Това отговаря на нашите изисквания. Важното е тези хора тук да имат занимание” – посочи още той. 

На събитието присъства и кметът на община Добрич Йордан Йорданов. „Човек се чувства добре, когато работи и е сред хора. Винаги сме подкрепяли предприятието, от скоро то придоби статут на социално предприятие през Министерството на труда и социалната политика. Това ще даде много възможности за кандидатстване по проекти. Това е единствения модел в България, където сътрудничеството е толкова ясно изразено между местната власт, бизнеса и социалните дейности” – сподели той. Йорданов изказа своята благодарност към инвеститорите и изрази надеждата си „Чудната градина” да бъде един добър  пример, а доброто, което се случва в нашия град да завладее още повече хора.