20-годишни присъди получиха двама подсъдими за грабеж и убийство в с. Сенокос

20-годишни присъди получиха двама подсъдими за грабеж и убийство в с. Сенокос
Апелативният съд във Варна потвърди присъдата на Добричкия окръжен съд, с която двама подсъдими за грабеж, придружен с убийство, ще бъдат лишени от свобода за 20 години.

46-годишният Енчо А. и 26-годишният Джанел А. са признати за виновни за това, че на 27 декември 2018г. вечерта в с. Сенокос, община Балчик, в съучастие отнели мобилен телефон на стойност 42,84 от владението на Георги М., като употребили сила и отнели живота на пострадалия. Двамата трябва да заплатят обезщетение от 310 хиляди лв за причинени неимуществени вреди на наследниците му.


В деня на престъплението братовчедите Енчо и Джанел решили да търсят из селото желязо. След като не намерили подходящи предмети, се насочили към дома на 79-годишния Георги, за да откраднат ловната му пушка. Пенсионираният полицай обаче усетил присъствието им и излязъл пред къщата. Двамата му нанесли множество удари. Не намерили оръжието, но Енчо откраднал мобилния телефон. Внесли пострадалия в къщата и избягали. Починалият бил намерен на следващия ден от роднина. Телефонът бил използван със СИМ-карта на името на Енчо А. Апаратът бил у Джанел А., който го купил от братовчед си за 20 лева и две бири. Веднага след задържането си подсъдимите направили самопризнания.


Производството пред Апелативния съд беше образувано след жалби на двамата, с искане за намаляване на наказанията. Мъжете мъже бяха разпитани пред настоящия съдебен състав.


Безспорно установено е, че смъртта на Георги М. е настъпила вследствие нанесения побой. Доказано е и присвоителното намерение, с което подсъдимите са влезли в имота му.


Варненският апелативен съд прецени искането за намаляване на наказанията за немотивирано. Изводът за високата обществена опасност на деянието се допълва от жестокостта на побоя. Въззивната инстанция акцентира на това, че той е бил нанесен на самотен възрастен човек без възможност за адекватна съпротива, в тъмната част на денонощието, в двора на къщата му, която напуснал само за да разбере кой е отвън.


Двете съдебни инстанции отчитат, че подсъдимите са осъждани за предишни престъпления. Въззивният съд е съгласен с тезата на Добричкия окръжен съд, че всяко по-ниско наказание би било несъответно на извършеното, и поради това - несправедливо занижено.


Апелативен съд – Варна не намери основания за отмяна или изменение на първоинстанционната присъда спрямо подсъдимите за грабеж, придружен с убийство, и я потвърди.


Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+