Провинение на добрички щангист, може да лиши България от участие в Токио?

Възможно е един от двамата, спечелили квота за Олимпийските игри в Токио, да се лиши от мястото си. Причината е обвинения в отказ на проба за допинг на добричкия щангист Юндер Бейтула.

Провинение на добрички щангист, може да лиши България от участие в Токио?

Ако бъде доказана вината му, това ще отведе България до 20 нарушения на допинга от Олимпийските игри през 2008 г. в Пекин. Преминаването от 19, където сега стои България, на 20 би коствало квотно място.



Международната агенция за тестване ITA, която официално пое всички антидопингови процедури за Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) миналия октомври, заяви, че когато е бил локализиран,  Бейтула е отказал да предостави проба по време на допинг контрола.

Понастоящем Бейтула е обвинен в две нарушения на антидопинговите правила - избягване и отказ за събиране на проби и подправяне или опит за намеса, в която и да е част от допинг контрола. Той беше наказан за две години – от 2013 до 2015-а, когато се оказа положителен за станозолол. Този път го грози 8-годишна забрана.

Ако случаят бъде приключен до 22 юли - два дни преди вдигането на тежести да започне и крайният срок за преброяване на нарушенията на допинга в квалификационните правила на IWF,  това ще отведе България до 20 нарушения на допинга от Олимпийските игри през 2008 г. в Пекин.  Нациите с 10 до 19 нарушения от 2008 г. насам могат да изпратят екип от двама мъже и две жени, но щом броят достигне 20, е разрешен само един от всеки пол.

Румъния, Виетнам и Колумбия могат да бъдат спрени и България може да загуби квотно място.

Източник: insidethegames.biz