Област Добрич е в „жълтата зона“ по заразени с коронавирус

Областният координационен щаб апелира за разумно и отговорно отношение, за да си върнем всички заедно нормалния живот

Област Добрич е в „жълтата зона“ по заразени с коронавирус

“Все още в област Добрич броят на ваксинираните лица е недостатъчен, за да можем да разчитаме на колективен имунитет през есенно-зимния сезон”, заяви директорът на Регионална здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова. 


Тя посочи, че в края на април, при 3110 лица ваксинационният процес е бил завършен, а към 15 юни със завършен имунизационен цикъл са 13 507 лица. Разликата, грубо пресметнато от 10 500 за месец и половина или среднодневно по около 220 човека са завършвали своя ваксинационен процес, каза д-р Ангелова и допълни: „Ние, лекарите, правим всичко възможно за да предотвратим следващ пик на заболяването. Притеснението ни е, че с този темп на ваксиниране и при запазване на сравнително спокойна епидемична обстановка, оставащите летни месеци няма да бъдат достатъчни, за да изградим колективен имунитет като общество.Ако няма по-голяма активност и желание от хората, през есенно-зимния сезон отново има риск да има висок процент заболели от вируса. Считам, че област Добрич разполага с по-голям ресурс“.

Данните на Националния център по заразни и паразитни болести, който изготвя анализ за разпространението на заразяването с коронавирус на 14-дневна база показват, че област Добрич все още продължава да е в „жълтата зона“. Към момента са регистрирани нови 8 положителни случая. Кривата на заболяемостта се задържа в диапазона около 27 на 100 хил. жители. Своята втора доза от избраната ваксина предстои да получат още 3 708 лица, посочват от РЗИ.

Апел към жителите на област Добрич да бъдат активни и да се включат във ваксинационния процес отправи и областният управител Васил Карапанчев. „Пандемията от COVID-19 постави всеки един от нас пред изпитание. В най-трудните моменти успяхме заедно да превъзмогнем болестта. Нека сега бъдем отговорни и да продължим напред, като се доверим на науката и създадем колективен имунитет чрез ваксинационния процес. Убеден съм, че никой не иска животът му и този на близките и приятелите ни да е подчинен на разпространението на вируса. Пандемията ни постави невидими граници и продължава да се опитва да ни превърне в свои затворници. Отне ни любими хора, прегръдките с близките и радостта от ежедневното общуване.COVID-19 нанесе загуба на бизнеса в региона. От отговорността ни като общество зависи да задържим разпространението и направим Добруджа и крайбрежието ни желано място за почивка за наши и чужди туристи, затова трябва да имаме повече вяра и да се вакисинирамесрещу заболяването“ – каза Карапанчев. 

Д-р Светла Ангелова допълни, че за разлика от началото на имунизационната кампания, сега вече ваксините са достъпни. „Разкрили сме 12 имунизационни кабинета в цялата област. Регулярно се предоставят ваксини и на личните лекари. Имаме достатъчно налични количества от четирите вида ваксини, които се внасят в страната. Освен при личния лекар, всеки може да се запише за ваксиниране с желана от него ваксина и чрез единния електронен портал. Периодично отваряме „зелени коридори“ и временни ваксинационни пунктове, които своевременно се обявяват чрез медиите, за които не е нужно предварително да се записват желаещите за имунизация. Всеки понеделник в МБАЛ-Добрич в извънработно време (от 18,00ч. до 23,00ч.) работи ваксинационен кабинет. Създали сме организация съвместно с общините и мобилни екипи вече извършват ваксиниране у дома на трудноподвижни хора, в организирани колективи и на жители на малките населени места, които поради някаква причина не могат да посетят областните или общинските ваксинационни кабинети. Желаещите жители от селата могат да се обърнат към съответното кметство/община, които ще предадат на РЗИ – Добрич или на съответния общински кабинет за ваксинация тяхната заявка за имунизиране. Здравните медиатори по общини преминаха специално обучение в РЗИ – Добрич и също могат и приемат заявките на общностите, с които работят и ни ги предават за организация. В РЗИ – Добрич също приемаме записвания на желаещи за имунизация. От сърце благодаря на всички за съдействието, за това, че полагат усилия да достигне ваксинацията до възможно повече хора и така да предотвратим разпространението на Ковид-19“ – заяви директорът на РЗИ  д-р Ангелова.