Жулиян Минев: От началото на годината са установени 20 699 нарушения на правилата за движение

Началникът на сектор „Пътна полиция” към МВР – Добрич Жулиян Минев представи пред журналисти днес обстановката в областта по отношение на безопасността на движението пои пътищата и мерките, които предприема МВР – Добрич за подобряване на безопасността на движението.

Жулиян Минев: От началото на годината са установени 20 699 нарушения на правилата за движение

„До момента на територията на областта са регистрирани 36 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали петима и са ранени 52 участници в движението. Спрямо същия период на миналата година се запазва една устойчива тенденция, като се отчита леко завишение на настъпилите произшествия с две. Увеличението на загиналите е с един и на ранените с  9” – заяви той. 



Част от нарушенията са внезапна промяна на посоката на движение, при което е загинал един човек и един е бил ранен, навлизане в лентата за насрещно движение – едно произшествие с един ранен, неправилно движение назад  - с двама ранени, при неправилно изпреварване са станали две произшествия с двама ранени, при неправилно изпреварване при насрещно движение – два инцидента с 11 ранени, поради неспазване на дистанция са настъпили две произшествия с шест ранени, поради несъобразена скорост – 10 произшествия с 1 загинал и 10 ранени. При употреба на алкохол са станали 2 произшествия с двама ранени. 

„Основна част са сблъсквания между моторни превозни средства – общо 10 произшествия с двама загинали и 10 ранени. Двама за загинали след удар в дърво или стълб, а ранените пешеходци са 9” – допълни Минев. 

Регистрирани са пет произшествия с деца, от които едно е загинало. 

„На територията на град Добрич са станали 17 произшествия с един загинал и 25 ранени. В община Добричка са станали 13 пътни инцидента с трима загинали и 21 ранени,  общините Крушари, Балчик и Тервел са с по една катастрофа с един ранен, Генерал Тошево – три произшествия с  трима ранени, Каварна – две катастрофи с един загинал и един ранен. Единствено на територията на община Шабла няма регистрирани пътнотранспортни произшествия” – каза началникът на Пътна полиция. 

По думите му, основна част от произшествията са заради превишена скорост. В населените места са настъпили 23 произшествия с 3-ма загинали и 30 ранени, а извън тях – 14, с двама загинали и 22 ранени. 

„Голяма част от произшествия вина имат самите пешеходци, пресичайки на нерегламентираните за това места. За населените места поради по-високите скорости на движение се запазва едно високо ниво на пътен травматизъм” -  категоричен беше Жулиян Минев. 

От началото на годината служителите на ОД на МВР – Добрич са участвали при провеждането на множество акции, от тях повечето са традиционни превантивни кампании, които се провеждат от Пътна полиция. От миналата седмица стартира акция безопасно лято, която ще продължи до края на септември

„Планираме ежеседмични специализирани полицейски акции както на територията на населените места, така и по отношение на републиканската пътна мрежа” – посочи още Минев.

Установените до момента нарушения на правилата за движение от служителите на МВР – Добрич са 20 699, съставени са 2166 акта, 11 624 глоби по фиш, 7 578 – електронни фиша. От тези нарушения за превишена скорост са 906, неспазване на предимство – 1936 нарушения, отнемане предимството на пешеходец – 22 нарушения, неправилни маневри- 429. Установени да управляват под влияние на алкохол са 143 шофьори, а на наркотици – 63.

200 автомобила, управлявани от неправоспособни водачи, употребили алкохол и наркотици, са с прекратена регистрация.