Община Добрич предвижда ремонт на междублоковите пространства и паркингите в кварталите

Приоритет в политиката на община Добрич, заедно с екологията и образованието, е поддръжката на пътната инфраструктура, която е около 165 км. Това заяви директорът на общинското предприятие „Комуналстрой” Борислав Борисов.

Община Добрич предвижда ремонт на междублоковите пространства и паркингите в кварталите

„От началото на февруари до края на април изкърпваме компрометирани участъци от пътната мрежа с помощта на студена асфалтова смес. Това е единствената възможност да реагираме на тези компрометирани от метеорологичните условия  участъци по това време на годината. Наблягаме на сигнали и жалби от граждани, конкретно се запълват компрометирани участъци по натоварени улици. От февруари до края на април сме изкърпили улиците „Отец Паисий”, „Иван Вазов”, участъци по кръстовища, близо до социални заведения и пешеходни пътеки с цел предотваряване на пътни инциденти. Обемът на изпълнение на тези дейности е около 20 тона, реализирани до края на месец април” – заяви той. 



Полагането на горещ асфалт започва от 1 май. 

„То също има сезонен характер, както и наемането на външни пътно поддържащи фирми, които извършват по-големите ремонти, свързани с булевардите и цялостното преасфалтиране” – посочи още Борисов.

Рехабилитирането на пътната инфраструктура е започнало на 11 май. Директорът на „Комуналстрой” Борислав Борисов посочи какво е свършено до момента и какво предстои. 

„Улица „Любен Станчев” е частично рехабилитирана, както и улиците „Калиакра”, „Васил Левски” и „Независимост”. Изцяло са преасфалтирани ул. „Свещеник Павел Атанасов”, „Четник Никола Алексиев”. Предвидени за рехабилитация до септември са улиците „Антон Стоянов”, като ремонтът се очаква да започне другата седмица, „Отец Паисий”, „Александър Стамболийски”, „Дунав”, „Вардар” и „Батак”. Бул. „Русия”, след приключване на водния цикъл, също частично трябва да се ремонтира. Предвидени са и участъци по 25 септември” – каза той.

След като приключат дейностите по тези участъци, общината ще започне с рехабилитацията на междублоковите пространства и паркингите, където по думите на Борисов има много проблеми за решаване. 

„Преди две седмици се проведе обсъждане във връзка с намерението на общинската администрация да изтегли кредит в размер на 10 милиона, с който ще бъде реализирано цялостно преасфалтиране и рехабилитация на около 80 улици. Списъкът на улиците е паспортизиран и качен на сайта на община град Добрич”- каза още той. 

В момента на територията на общината функционират 20 светофарни уредби. Те ще бъдат напълно подменени по проекта за развитие на интегрирана система за градски транспорт, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж”. По този проект за нов тип уредби ще бъде монтирана и още една. Всички 21 светофара ще бъдат пригодени за хора с увредено зрение. Заложено е звуковите устройства да имат възможност за локално програмиране на различно ниво за звука в различен период на денонощието.