Осми Еньовски събор на родовете и традициите „Край язовир Дрян“ се състоя в с. Красен

Превърналото се вече в емблематично за община Генерал Тошево музикално-танцувално събитие трябваше да се проведе край язовир Дрян, но дъждовната седмица преди това осуети тези намерения.

Осми Еньовски събор на родовете и традициите „Край язовир Дрян“ се състоя в с. Красен

Така за първи път фолклорния събор се измести в центъра на село Красен – пред народното читалище. Това обаче по никакъв начин не развали хубави празник и доброто настроение. Село Красен се изпълни с живот, а стотици гости се събраха на големия площад, за да се насладят на чудесните фолклорни изпълнения на състави и индивидуални изпълнители от цяла Североизточна България. След дълги месеци на пълна изолация, сега у всеки напираше желание за социални контакти и разсейване от ежедневието на последната трудна година.  



По традиция съборът беше открит с ритуал, посветен на Еньовден. Всеки гост на събитието беше посрещнат с чай и здравец от организаторите, преминавайки под голям венец, сплетен от различни билки. В началото на фолклорния събор свое приветствие отправи кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров. Той заяви, че е изключително радостен отново да види радостните и щастливи очи на хората, които обичат родния фолклор и с трепет очакват хубавите изпълнения на съставите. 

Първи на площада пред читалището се представиха домакините от село Красен и децата от местното училище. След тях, в продължение на повече от шест часа близо 50 добруджански състава пресъздадоха очарованието на народните ритми и танци от региона. Нищо не беше в състояние да попречи на жадуващите за изява самодейци да зарадват присъстващите с богата фолклорна програма и добро настроение. Доказателство, че традициите са живи бяха изпълненията на най-малките участници във фестивала. Кулминацията на проявата беше концертът, който специалните гости от оркестър „Истър“ град Силистра с ръководител Тихомир Лефтеров и солисти: Цеци Морарова, Петър Славов, Георги Иванов, Анелия и Милен Радеви, изнесоха. Празникът завърши с връчване награди на най-добре представилите се групи и изпълнители.