Повече от 1600 ще са участниците в събора „Песни и танци от слънчева Добруджа”

Най-мащабното събитие от културния календар на Община Добричка – фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”, ще събере любителите на народното творчество в местността „Славната канара” на 26 юни. Повече за събора и неговата програма ни разкрива кметът на община Добричка Соня Георгиева.

Повече от 1600 ще са участниците в събора „Песни и танци от слънчева Добруджа”

„За наше съжаление  през 2020 година не успяхме да проведем събора, но тази година всички наши сили са насочени към неговото 52-ро издание. По традиция през месец май и началото на юни направихме фолклорни  прегледи „Добруджа, обич моя!”, които дадоха възможност на изпълнителите, които ще участват в събора, да се представят на четири сцени в читалищата в с. Царевец, Плачидол, Черна и Ловчанци” – каза Георгиева. 



Фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” ще даде възможност на повече от 1600 участници от цялата страна да се представят на четирите сцени. 

„Ще имаме около 160 участници и от Румъния, които ще се представят на сцените. Ще имаме участници и от Украйна. С това участие форматът на събора се очертава като международен” – каза още кметът на общината.

Най-малкият участник в 52-рото издание е четиригодишната Василена Василева от с. Бранище, а най-възрастният - 86-годишната Мария Иванова от с. Одринци. 

„В този диапазон ще се представят 46 индивидуални изпълнители от цяла България, четирима са инструменталистите, над 70 са певческите групи, 22 са танцовите състави, 5 са групите за народни обичаи. Като домакини сме много  щастливи да посрещнем и чуждестранното участие. На празника ще пристигнат наши приятели от Украйна и 80 деца, които ще представят свои изпълнения на самия събор” – посочи Соня Георгиева. 

Фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” ще се състои на 26 юни, от 9:30 часа в местността „Славната канара” край Дебрене.  При лоши метеорологични условия и силен дъжд Община Добричка е подготвила четири естради – в селата Паскалево, Ловчанци, Дончево и Победа, на които ще се изявят участниците в събора. 

„Заповядайте на Дебрене на 26 юни и на нашия празничен концерт и тържествено събрание, които ще се проведат на 25 юни, от 14 часа в залата на Драматичния театър „Йордан Йовков”. Ще се радваме да сте наши гости” – каза в заключение Соня Георгиева.