Костадин Костадинов: България губи територии отвътре всекидневно

След 10-20 години българите ще са събрани в няколко големи града на страната, а Добрич дори може да не е сред тях. Така коментира актуалния през последните дни демографски проблем зам. председателят на ВМРО Костадин Костадинов, който днес даде пресконференция в Добрич.

Костадин Костадинов: България губи територии отвътре всекидневно

Той сравни ситуацията в някои български села с тази в Северна Добруджа – там сега има само спомен за българско присъствие, чрез стари училища, къщи, църкви, читалища и гробища, но няма българи. В много населени места в България днес ситуацията е същата, българските читалища се рушат, унищожават се училищата, заяви Костадинов.

Той даде за пример село Голеш, община Кайнарджа, съвсем близо до Добрич. Там българите са 19, а населението на селото е 1 600 човека. Децата там не знаят езика, на който им се пропадава в училище, заяви Костадинов.

В Община Добричка едва 10% от първокласниците са българчета, още толкова от близките села предпочитат на учат в Добрич, а останалите деца са от малцинствата, стана ясно още от пресконференцията.

Като една от причините за по-ниската раждаемост сред българите, зам. председателят на ВМРО посочи факта, че има 250 000 стерилни двойки, а годишно от инвитро процедури могат да се възползват максимално едва 5 000 от тях.

Отричането на демографската катастрофа е престъпление спрямо бъдещето на нацията, категоричен е Костадин Костадинов. България губи територии отвътре всеки ден, ние виждаме, че в момента малцинствата не спазват законите, а какво ще стане когато те станат мнозинство, заяви още той.