С тържествено събрание Община Добричка отбеляза своя празник

С тържествено събрание и празничен концерт Община Добричка отбеляза своя празник.

 С тържествено събрание Община Добричка отбеляза своя празник



Сред официалните гости бяха областният управител на Добрич Васил Карапанчев, кметовете на с. Бановка и Каменка в Украйна, Катерина Дмитриева от с. Банковка, която е родственица на ген. Иван Колев, кметът на община Хършова в Румъния, председателят на общинския съвет д-р Ердинч Хаджиев, общински съветници, кметове и кметски наместници, граждани и гости.


Кметът на Община Добричка Соня Георгиева произнесе слово по случай празника и изказа благодарности към всички, които полагат труд и усилия да бъдат селата в общината по-добри и приветливи. „Празникът на община Добричка е събитие, което е не само тематично, то е проекция на уникалността на нашата община. Едва ли съществува друга община в България, чиито граници да са белязани толкова категорично с усещане за общност. Нашите празници, събирането днес, фолклорния ни събор в Дебрене са безспорно тържество на усещането ни за общност. Общността на 68 населени места. Това усещане осмисля празници като днешния. След толкова предизвикателства, страх, несигурност, изолация, потребността ни от празничност, желанието да бъдем заедно, са по-силни от всякога. Днес празнува най-голямата  община на територията на България. Иска ми се този празник да не бъде само събитие по протокол, искам този ден да бъде празник за всеки, който заявява, че живее в община Добричка, тази, в която очакваме най-красивите изгреви и срещаме залезите с усещането, че сме благословени да живеем именно тук” – каза в тържественото си слово Соня Георгиева. 


„За мен е чест и удоволствие в този тържествен ден да приветствам хората, които живеят в тази хубава добруджанска община. Приемете искрените ми поздрави за всеотдайността и трудолюбието, с което създавате блага и надграждате за развитието на община Добричка. Благодаря ви, че въпреки навика на делника, успявате да запазите и предадете на поколенията традициите на родния край” – с тези думи областният управител Васил Карапанчев поздрави присъстващите и им пожела крепко здраве и много успехи. 

Беше прочетен и поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев. 


Кметът на Община Добричка Соня Георгиева връчи награди за принос към Общината. Заслужилите бяха отличени в девет категории. Те получиха и бронзова статуетка, символизираща силата, даровете и вечността на плодородната земя в община Добричка. 

Наградата за най-добро кметство отиде при с. Божурово. 

За най-добро населено място с кметски наместник беше избрано с. Хитово. В категорията за най-добро училище беше отличено ОУ „Отец Паисий” в с. Батово, а приза за детска градина отиде при ДГ „Първи юни” в с. Бранище. Награда за най-добро читалище получи НЧ „Възраждане” в Одринци.


Тази година бяха връчени награди на земеделски производители, допринесли за благото и развитието на общината. 

Община Добричка връчи награди на кметствата и кметските наместничества, положили усилия за пиветливия и уютен вид на населените места. Първото място при селата с кметство беше отредено на с. Бранище, втората награда си разделиха с. Бенковски и с. Алцек, а на трета позиция е с. Фелдфебел Денково. 

При населените места с кметски наместник и жители до 350 души на първо място беше отличено с. Стефан Караджа, след него се наредиха с. Хитово и с. Владимирово на второ място и с. Долина и с. Попгригорово – на трето. 

При населените места с кметски наместник и с до 100 жители – първата награда беше за с. Приморци. Втората награда отиде при с. Златия и Полк. Иваново, а третата – при с. Орлова могила и с. Овчарово. 


Празничната програма продължи със спектакъл на Ансамбъл "Добруджа" и изпълнения на певицата Деси Добрева.