Димитър Данчев доведе в Добруджа тежката държавна „артилерия“ за среща със земеделците

Зам.-министър от БСП и зам.-шефове на ДФ”Земеделие” /ДФЗ/обещаха пълна подкрепа на добруджански земеделци в среща, организирана от Димитър Данчев – водач на червената листа кандидат-депутати в Добричкия избирателен район.

Димитър Данчев доведе в Добруджа тежката държавна „артилерия“ за среща със земеделците

Работна среща на тема „Актуални възможности за финансиране на земеделския сектор и преработвателната промишленост”, организирана от водача на червената листа кандидат-депутати за 46-ото НС от Добрич – Димитър Данчев, събра уникално високо ниво чиновници и земеделци при любезното домакинство на кмета на община Ген. Тошево – Валентин Димитров, в събота.


 Сред основните теми беше усвояването на средства от европейски програми и новата обща селскостопанска политика на ЕС, промяната към справедливо компенсиране на земеделците от държавата и реализация на производството им.Експертите от столицата обещаха пълната си подкрепа за земеделците в Добруджа чрез приемни дни, дни на „отворени врати“ и прозрачност в работа си.

 В работната среща участваха водачът на българската делегация в Европейския парламент – социалистът Петър Витанов, зам.-министърът на Министерството на земеделието, горите и храните – Явор Гечев, Боряна Алексова – зам.-изпълнителен директор на държавен фонд „Земеделие“ с ресори прилагане на мерките от Програмата за развитие на селските региони 2014-2020 и Програма за морско дело и рибарство 2014-2020, Владимир Атанасов – зам.-изпълнителен директор на държавен фонд „Земеделие“ с ресори „Селскостопански пазарни механизми“ и „Инвестиционни схеми за подпомагане“,  директори на институти, председатели на съюзи, местни инициативни групи, земеделски производители и водената от Димитър Данчев листа от 12 кандидати за народни представители от „БСП за България” в Добрич.

 Петър Витанов:БСП нямат цел да направят богатите бедни, а да няма бедни и богатите да могат да прогресират

 До дни предстои финализирането на новата обща селскостопанска политика на ЕС, която е и най-голямото перо в бюджета му и през настоящия програмен период. Новите приоритети в нея – Вие ги знаете добре. Те са зеленото, устойчивото земеделие, съхранение на почвата, напояване, биосигурността и разнообразието, сигурността на животните, дигитализацията в сектора. Аз съм тук, за да чуя проблемите и да ги поставя в Европейския парламент. В Брюксел, що се касае за селско стопанство, работим всички заедно, без значение от партии. Съгласуваме позициите си и измененията си взаимно. Вие тук имате хубавия пример, че един червен кмет може да създаде добри условия за бизнес. Аз искам да успокоя и да уверя хората, че БСП нямат за цел да направят богатите бедни. Нашата цел е да няма бедни и в същото време да сме полезни на богатите. За нас е важно бедните да съхранят своя поминък, а богатите да видят възможности за прогрес.

 Явор Гечев – зам.-министър на земеделието, горите и храните: Въпросът е не просто да усвояваме пари, а да сме по-далновидни от западните колеги и така да сме конкурентни

На територията на община Генерал Тошево има 1 млн. дка земя, близо 900 дка от които се обработва. На практика това е една трета от обработваемата земя в държавата. Въпросът е не просто да усвояваме пари, а да сме по-далновидни и така да бъдем реална конкуренция на западните колеги.

От 8 години не е имало подпомагане на зърнопроизводителите. А те са земеделци като зеленчуко и плодопроизводителите. Поставил съм този въпрос и смятам, че е справедливо да има помощ и за зърнопроизводителите.

Много е важно да се преосмисли философията на подпомагането. За целта е добре да се изясни статута на зелените пояси и да се знае дали за тях се полага компенсация и в качеството им на какъв клас земя.

Правете напояване по мярка 4.1. с частни сондажи. Така може да се получават повече европейски средства. Да, необходимо е да се промени Закона за комасацията, което ще даде сигурност на земеделците да инвестират в напоителни системи.

Много е важно да се даде законова възможност на земеделците за създаване на обединения. Това би могло да стане чрез закон за фермерските производители. Така ще се позволи на по-малки ферми да се обединяват по някакъв признак – производство, търговия, преработка и да кандидатстват по различни проекти.

За съжаление, всички знаем кой наряза изградения напоителен канал от Дунав до Добруджа. Аз лично занесох сигнала до главния прокурор преди доста години и още няма осъден. Практически той би решил проблема с напояването, ако не бе унищожен преди да бъде заприходен като актив на „ВиК-Добрич”. Сега вече възстановяването му и изграждането му наново е напълно невъзможно, защото дори и да има воля за това, ще трябват десетилетия за определяне на сервитути, защото такъв канал се строи като магистрала – по ЗУТ.

В ДФЗ има доста финансов ресурс по мярка 4.1, а предстои и отварянето на мярка на 4.2 от Програмата за развитие на селските райони. В сегашното си състояние фондът буквално ще забуксува и няма да може да обработва предложенията за проекти, а сега има забавяне с по около 3 години.

С повечето от Вас, в тази зала се познаваме от години. Искам да приемете, че оттук – нататък, министерството и ДФЗ ще работят напълно прозрачно и каквото й да се случва, Вие в пълнота ще можете да го научавате от публикации в електронната страница на МЗГХ.

Цялата информация в регистри и други документи, която сега минава през поне четири софтуерни продукта, ще бъде качена на една платформа за улеснение и на производителите, и на администрацията. Това ще бъде записано и в Плана за възстановяване и устойчивост, за да бъде осигурено финансирането му.

Боряна Алексова – зам.-изпълнителен директор на държавен фонд „Земеделие“ с ресори прилагане на мерките от Програмата за развитие на селските региони 2014-2020 и Програма за морско дело и рибарство 2014-2020: До 15 октомври всички забавени предложения за проекти чрез МИГ-овете ще бъдат обработени

 От 9 дни съм зам.-изпълнителен директор на ДФЗ. За това време констатирахме забавяне при 417 проекта и 107 процедури – всички за около 25 млн. лв.

До 15 октомври всички забавени предложения за проекти чрез местните инициативни групи трябва да бъдат обработени. Дали ще бъдат платени веднага, не мога да поема отговорност.

От следващата седмица ще заработят горещи телефони за въпроси на бенефициентите. Всеки петък ще е Ден на отворените врати, ще се разработи ръководство за бенефициентите за подготовката на проекта, което ще бъде на сайта на министерството още във вторник.

Обмисляме с експерти в ДФ „Земеделие” да бъдат организирани посещения при  земеделски стопани и те на терен да видят проблемите. За началото на юли се планират срещи с кметовете, като темата ще е подготовката на проектите и да не се стига до финансова редукция.

 Владимир Атанасов - зам.-изпълнителен директор на държавен фонд „Земеделие“ с ресори „Селскостопански пазарни механизми“ и „Инвестиционни схеми за подпомагане“:

На този етап и фирмите, и училищата, и родителите са недоволни от изпълнението на програмата „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Те не се прилагат така, че да имат реална полза за децата. Водят се разговори с български производители за предстоящата програма.

 

След като поставиха свои конкретни въпроси, в края на работната среща земеделците заключиха, че отдавна е имало нужда от такъв форум, а провеждането му им е дало надежда за така нужната промяна в сектора.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!