Вижте кои спечелиха награди от спортната ни игра и верните отговори на въпросите

През изминалата седмица Добрич Онлайн изпита вашите знания на тема спорта в Добрич, най-вече успехите на колективните отбори с марката на града и региона - Добружда. Жребият, изтеглен днес, определи награди да получат Гергана Станчева, Станислав Стоянов и Илияна Трендафилова. Те бяха сред нашите читатели, дали верни отговори на въпросите.

Вижте кои спечелиха награди от спортната ни игра и верните отговори на въпросите

Ето и какви са те:

 

1. През 90-те години ФК Добруджа е неизменен участник в А група. Завръщането в елита на добричкия футбол след 22-годишно отсъствие е осигурено драматично едва в последния кръг на сезон 1990/91 г. в Б група. Добруджа побеждава при гостуването си на Михайловград с 1:0 с късен гол и успехът класира жълто-зелените в А група. Кой легендарен нападател на Добруджа бележи този така скъпоценен гол?

ОТГОВОР: Легендарният, обичаният от публиката в Добрич, сърцатият Атанас Стефанов - Баницата. Именно благодарение на неговия гол в днешна Монтана, няколко поколения футболисти на Добруджа получиха възможността да играят в А група, а феновете на Добруджа цяло десетилетие гледаха как любимият им отбор играе в елита на България и побеждава Левски, ЦСКА и Спартак (Варна). И още нещо за Наско Стефанов - и днес той продължава да е част от отбора, вече трети сезон бившият футболист е масажист на Добруджа.

 

2. Колко пъти мъжкият състав на Хандбален Клуб Добруджа печели Купата на България?

ОТГОВОР: Два пъти. Първият път това стана в собствената зала "Русалка" в Добрич през 2009 година. Тогава хандбалистите ни отстраниха Локомотив (Варна) на 1/2-финал, а на финала надиграха Шумен с 31:25. Успехът бе исторически не само за хандбалния тим, но и за спорта в Добрич, тъй като трофеят бе първи за колективните спортове в града при мъжете. През февруари тази година Добруджа за втори път спечели трофея. На финала добричлии отново победиха Шумен - този път с 25:21 в мач, игран във Варна. Вярваме, че през този сезон Добруджа не само ще грабне за трети път купата, но и ще постигне дубъл.

 

3. Кое е най-доброто класиране в историята на мъжката формация на Волейболен Клуб Добруджа в А група, постигнато през сезон 1996/97 година?

ОТГОВОР: Второ място. Под ръководството на Румен Георгиев волейболистите на Добруджа се окичиха със сребърните медали. В един изключително интересно първенство през 1996/97 цели 6 отбора имат амбиции поне за финал. След редовния сезон добричлии са трети. Това ги противопоставя на шестия - действащия шампион Славия, на 1/4-финала. Добруджанци не срещат проблеми с белите - две победи с по 3:0, и се класират напред. На 1/2-финала обаче ги чака ЦСКА. В първия мач в Добрич, домакините са безапелационни и бият с 3:0. Червените взимат втория мач със същия резултат в София и довеждат серията до трета решителна среща. Тя се играе на следващия ден в София заради по-предното класиране на ЦСКА в редовния сезон - втори. Неочаквано за мнозина този двубой се оказва наказателна акция на Даниел Пеев, Цецо Тодоров, Милен Узунов, Зарко Хараламбиев, Иван Димитров, Галин Радичков и компания. Добруджа бие ЦСКА насред София с 3:0, а в един от геймовете червените записват едва 2 точки. Във финалния плейоф Добруджа губи от Левски и трите мача.

 

Трима, от отговорилите вярно на въпросите - Гергана Станчева, Станислав Стоянов и Илияна Трендафилова, печелят клубната карта на Добрич Easy Club СARD. С нея ще ползват до 20% отстъпка в над 70 търговски обекта в Добрич - магазини и заведения. Сред фирмите, които предлагат намаления на притежателите на Easy Club СARD са дискотека Звезда, механа Герана, Джеронимо – бързо хранене, Веник, магазини за цветя Далия, пицария Гардения, фризьорски салон, зоо магазин, ветеринарни услуги, козметични студия, фитнес, автомивка и много други. Броят на фирмите партньори на картата се увеличава постоянно.