Концерти на Духовия оркестър ще радват добричлии и това лято

Летните концерти продължават до 20 юли

Концерти на Духовия оркестър ще радват добричлии и това лято

Формацията на Духовия оркестър е впечатляваща и по брой на музикантите в нея, и като изпълнение на музикалната си програма. А на открито, усещането за празник се засилва още повече.



И тази година Духовият оркестър, Добрич ще радва добруджанци и гостите на града с поредица летни концерти на открито. Всяка сряда сцена за тях ще е площад Свобода от 11,00ч. А всеки петък до 20 юли, оркестърът ще свири в Градския парк от 18,00ч.

В новата си програма музикантите залагат отново най-вече на фолклора. „Редуваме хора на Дико Илиев с наш композитор – добруджански от Шабла – Панко Добрев. Изпълняваме и негови произведения. От евъргрийните имаме нови мелодии, които не са толкова известни. Те са повечето джазови пиеси, но се възприемат добре от различните поколения. Не са големи пиеси, но са нови и разнообразни“ -информира диригентът на оркестъра Стоян Монов.

Формацията на Духовия оркестър наброява по щат 23 души. Голямата болка на диригента е че музикантите намаляват. Неатрактивното възнаграждение прави още по-непривлекателна тази работа, а и пандемията допълнително влошава календара на участията, както и възможностите за препитание на частно на музикантите.

„Има инструменти, които ги нямаме от мноого години - валдхорни, обой, фагот. А доста тромпетисти отиват да работят в чужбина. Много е трудно. Кларинети, тромпети нямаме в момента. Трудно намираме - дори има колеги, които от Варна пътуват“ – казва г-н Монов.

Но въпреки трудностите и високите летни температури Духовият оркестър продължава да репетира, да свири, да осъществява концертите си и вече има покани за участия през следващите месеци. В началото на септември са канени в Одрин, за Измир имат покана за началото на август, както и за Ботевград за началото на септември месец. Сега предстои да се вземе решение къде ще бъдат следващите участия.

А към днешна дата е актуална поканата: „Този петък отново в 18,00 ще бъдем до шадравана в началото на Градския парк. Имаме нова по-разнообразна програма. Имаме нови стандарти, което виждам, че се приема много добре от хората и ми прави впечатление, че все повече хора се спират, заслушват се, ръкопляскат, сядат и ни гледат. Преди години това беше по-различно. А, разбира се, това се предава и на музикантите и ние се радваме и ни е приятно!“, допълва с усмивка Стоян Монов-диригент на Духов оркестър Добрич.