Генерал Тошево отново се превърна в столица на лавандулата

Броени дни преди началото на масовата жътва на лавандула община Генерал Тошево отново се превърна в столица на етерично-маслената култура. В топлия съботен ден на 3 юли, китното градче прие седмото издание на Национален фестивал на лавандулата, след едногодишно прекъсване заради пандемичната обстановка в цялата страна.

Генерал Тошево отново се превърна в столица на лавандулата

Още от сутринта на площад „Бялата лястовица“ бяха разпънати малки шатри, под които производители предлагаха своите продукти, създадени от ароматната култура – сапуни, ароматни води, парфюми, свещи, сувенири и много други. Лавандуловият базар предизвика голям интерес сред гостите на фестивала. Не с него обаче беше дадено началото на лавандуловия ден. Рано сутринта, когато все още времето беше хладно, Туристическото дружество „Добруджанец“ проведе първата туристическа лавандулова пътека. Пешеходният преход до близки лавандулови насаждения и дестилерии в околностите на града изключително много зарадва всички участници. За тяхна огромна изненада на едно от полетата ги чакаше импровизиран бар, в който можеха да утолят жаждата си с лавандулова лимонада. 


Малко преди обяд на площад „Бялата лястовица“ беше открита и изложбата „Лавандулови импресии“ на деца от клуба по фотография при НЧ „Димитър Данаилов 2013“ – град Чирпан.

В късния следобед пред сцената на площада започна Детската лавандулова работилница, която предложи на десетките малчугани забавни игри, песни, танци и много изненади, награди и лакомства. 

Малко след това, в 17:30 часа, в зала „Йордан Йовков“ на Община Генерал Тошево се проведе Кръгла маса на тема „Модерното стопанство и новите възможности за отглеждане на лавандула“. В работната среща участваха представители на местната власт, лавандулопроизводители, предприемачи, агро-специалисти и собственици на дестилерии. 

След края на бизнес-форума официално беше поставено началото на празничната музикална програма, с участието на много самодейни фолклорни групи и състави и индивидуални изпълнители от общината. Гост на събитието беше Професионалният фолклорен ансамбъл „Добруджа“ – град Добрич, а в края на деня концерт изнесе популярният имитатор Стефан Илчев.

Седмото издание на Националния фестивал на лавандулата съвпадна с началото на жътвената кампания в региона, която през тази година закъсня поне с десетина дни. На 2 и 3 юли земеделски производители влязоха в полетата и направиха т.нар. „проби“. По-ранните сортове от етерично-маслената култура бяха прибрани и изварени в дестилериите. Локалните валежи на места промениха плановете на производителите, но този път за разлика от миналата година, сериозни поражения от дъждовете в началото на жътвата нямаше. Очакванията са пикът на жътвата в региона да бъде в началото на другата седмица. Земеделските стопани се надяват на много по-добра година и поне двойни количества масло от декар лавандула.