България от държава се превръща в географска територия

Прогнозата на БАН, на базата на проведени наскоро изследвания, показва, че България през 2040 година ще се състои от едва около 5 милиона души население, а 1/4 от населените места ще се обезлюдят.

България от държава се превръща в географска територия

Експертите на БАН наричат това явление "демографска пустиня". Именно все по-намаляващото население е и един от основните проблеми на област Добрич, категорична е водачът на листата на Коалиция "Ляв съюз за чиста и свята република" Нина Ставрева. По думите й справянето с демографската криза е ангажимент на държавата и следващите законотворци. Това би могло да се постигне единствено чрез леви политики, стимулирането на раждаемостта, подпомагането на младите семейства, семейното подоходно облагане и редица още мерки, заложени в програмата на коалицията. 



Като друг основен проблем на област Добрич Нина Ставрева отбелязва и лошото състояние на водната инфраструктура. Според нея със завършването на водния проект в областния център, ангажиментите не са и не бива да спират, тъй като хората в малките населени места продължават да търпят неудобствата от честите аварии по водопроводната мрежа, както и тези от ниското налягане на подаваната вода. 

Лошата пътна инфраструктура в североизточна България е и сред основните причини за липсата на инвестиции в региона, заяви Нина Ставрева. Подобряването на републиканската пътна мрежа отново е ангажимент на държавата, категорична е тя. Затова задача на следващия Парламент трябва да бъде именно равномерното развитие на отделните региони в страната, за да няма изоставащи такива, където заедно с намаляването на населението расте безработицата и бедността.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!