Днес имен ден празнуват Нели, Неделчо и Делян

На днешния ден (7 юли) Православната църква почита великомъченица Кириакия – Неделя (Господня).

 Днес имен ден празнуват Нели, Неделчо и Делян

Света великомъченица Кириакия е родена през III век в Малоазийския град Никомидия. Oт малка родителите й я запознали с истините на Христовото благовестие и тя водила целомъдрен и благочестив живот.


Когато император Диоклетиан отново подхванал гоненията против християните, опитвайки се с мъчения и заплахи да ги накарат да се отричат от Христа и да правят приношения на идолите, пострадали родителите на света Неделя и тя самата.

Въпреки множеството мъчения, тя чудодейно се изправяла всеки път. Застанала във всеоръжието на вярата, тя отговаряла на мъчителите си с думите на апостола: „Когато съм немощна, тогава съм силна“ и хиляди други мъки да измислите, „за мене животът е Христос, а смъртта – придобивка“.

Накрая я осъдили на посичане с меч. Преди палачът да изпълни наказанието, светата великомъченица с Божието име на уста коленичила и за всеобщо удивление отдала Богу дух. Това станали на 7 юли 289 година.

Днес имен ден празнуват Нели, Неделя, Неделчо, Недялка, Недялко, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Дельо, Делчо.