„Килъри“ започват да пръскат срещу комари в Добрич

Първите обработки са планирани за утре. Поръчката е на Община град Добрич.

„Килъри“ започват да пръскат срещу комари в Добрич

При подходящи метеорологични условия утре вечер от 21 часа започва обработката на площите срещу разпространение на комари, съобщи за Добрич онлайн управителят на фирмата за региона Петър Петров. Първата спирка на „Килърите“ е парк „Св. Георги“,  районът на  паметника на Хан Аспарух, както и протежението на река Добричка,  от парка  по бул. „Русия“, до района на Кауфланд.  Обработката ще се извърши между 21 и 23 часа.



„Ще се извърши имагоцидна обработка с топъл аерозол. В случая е по-подходящ понеже покрива по-големи площи, до които няма достъп. Нашият парк има доста растителност, която трябва да се обработи. Голяма част от дунавските общини се обработват точно по този метод и има явен резултат.“, разясни Петров. Препаратът, който ще се използва е Цитрол 10/4 УЛВ, предназначен за открито и няма карантинен срок.

Детските площадки на територията на община град Добрич и водните площи също ще бъдат обработени, допълни още Петров. Това са езерото в градския парк, както и река Добричка. Там целта е да бъдат унищожени ларвите в цикъла им на развитие.

 „Ларвицидната обработка трябва да се направи при подходящи условия. Температурата на водата трябва да е висока,  за да има ефективност.“, счита експертът.

И един съвет към гражданите: Да не се задържа застояла вода на открито, понеже развитието на комарите изисква наличие на вода. Те не снасят яйцата си в бързо течаща вода и центъра на реката, а търсят локви, застояли и богати на хранителни вещества води. С премахването на тези източници вие ще ограничите възникването на нова популация, а цикълът на развитие на комарите в България е около 15 дни,  т.е. на всеки 15 дни (при оптимални условия на средата) се развива ново поколение.