Почистват с лазер паметната плоча на кап. Димитър Списаревски в Добрич

На 19 юли се навършват 105 години от рождението на кап. Димитър Списаревски, роден в Добрич през 1916 година. По този повод и в памет на героя плочата ще бъде почистена по специална и единствена по рода си у нас технология.

Почистват с лазер паметната плоча на кап. Димитър Списаревски в Добрич

Димитър Списаревски е български летец-изтребител, останал в българската история с героичната си саможертва. Той загива при първия си боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война.



В негова чест на фасадата на сградата на НТС в Добрич е поставена паметна плоча. Днес, под патронажа на Областната администрация, започна почистване на плочата и надрасканата с графити стена около нея. 

„Решихме, че е неуместно плочата на българския герой да бъде така надраскана и нарисувана. На 19 юли се навършват 105 години от неговото рождение и идеята ни беше гражданите да поднесат своята почит пред героя, пред една почистена плоча и стена” – заяви областният управител Васил Карапанчев. 

Почистването става по специална техника – чрез лазер, която е към момента е единствена за България. То се извършва безвъзмездно от фирма IMS1. 

„Това е най-съвременната технология по почистване без надраскване на повърхността, всичко, което е по повърхността просто се изгаря и отлита. Това е т.нар. „цифров лазер” – американска технологиям, като аз съм първият човек в България, който се занимава с този вид дейност. Реших да направя този жест, да почистя паметника на Списаревски, защото тази година се навършват 105 години от рождението му и е грехота всички наши паметници да изглеждат по този начин. Възмутен съм от младежите, които рисуват всякакви надписи без да имат никакъв умисъл. Това ме е дразнило винаги и исках да направя този жест за град Добрич” – заяви Искрен Събев от фирма IMS1. 


Паметната плоча на кап. Димитър Спираревски и стената около нея ще бъдат почистени до края на днешния ден.