Представят картини от пленера по живопис „Бялата лястовица“ в Генерал Тошево

В изложбената зала на НЧ „Светлина – 1941“ в град Генерал Тошево официално беше открита експозицията от картини, нарисувани от именити български художници по време на четвъртото издание на пленера по живопис „Бялата лястовица“, който се проведе през миналата седмица в село Красен.

Представят картини от пленера по живопис „Бялата лястовица“ в  Генерал Тошево

Форумът отдавна се е утвърдил като празник на изобразителното изкуство – своеобразна среща на творците с природата и бита на Йовковата Добруджа, която да ги вдъхновява да претворяват в багри красотата във всички нейни форми и проявления. През тази година участници в пленера бяха Божидар Тонев и Христо Константинов от Добрич, Светлозар Захариев и Стоил Мирчев от София, Мариета Конова и Мартина Караиванова от Велико Търново, Валентин Георгиев от Русе и Валентин Узунов от Ловеч. Всички те създадоха уникални творби, които могат да бъдат разгледани всеки ден до края на месеца в културната институция.



По време на откриването на изложбата художниците бяха наградени и поздравени от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. Десетки жители и гости на града пък посетиха събитието и се насладиха на картините.

Пленерът по живопис „Бялата лястовица“ се организира от Община Генерал Тошево и кметството в село Красен, със съдействието на Народно читалище „Йордан Йовков 1896“, село Красен и партньорите от Сдружение на добричките художници и „Ателие 13“. Сред целите на форума са стимулиране на творческите търсения на творците и възможност за активна творческа работа, възникване на творчески контакти на различни по възраст и афинитет художници, местни творци и утвърдени автори с постоянно и забележимо присъствие;  създаване на нови художествени произведения, които да попълнят фонда на Община Генерал Тошево с творби на живописта. Цели се също да се популяризира община Генерал Тошево като място с атрактивна природа, богато културно-историческо наследство, жизнено настояще и възможности за бъдещо развитие.