Сигнал за агитационни материали върху чаши от кафе-автомат е получен в РИК – Добрич

В Районната избирателна комисия е получена жалба за нарушение в изборния ден. Тя е за агитационни материали.

Сигнал за агитационни материали върху чаши от кафе-автомат е получен в РИК – Добрич

Жалбата е подадена от Коалиция „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ - ОБЕДИНЕНИЕ“ .



В нея е посочено, че при закупуване на кафе от автомат срещу ОУ „Христо Ботев“, чашките са с агитационен материал, съдържащ лика на кандидат за народен представител от БСП за Област Добрич, призив за гласуване и преференция.

Съгласно Изборния кодекс е забранено поставянето на агитационни материали на по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването. 

По сигнала е извършена проверка от членове на РИК – Добрич на място, която е установила, че машината е с поставена бележка „Не работи“. Кафе-автоматът е изключен от контакта. Служител на магазина е заявил, че той е работил сутринта, но е прекратил работата си в неопределен момент. Членовете на РИК – Добрич са потърсили по телефона управителя на магазина, който не е отговорил на две поредни обаждания. 

Извършената проверка не е установила сочените в жалбата факти и обстоятелства. Доказателства в тази насока не се прилагат към жалбата, което прави невъзможно установяване на обективната действителност, посочват от РИК.